Podrška žrtvama krivičnih dela kroz mrežu službi

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da je Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU predviđeno uspostavljanje mreže službi podrške žrtvama.

Izvor: Beta

Utorak, 19.09.2017.

12:07

Podrška žrtvama krivičnih dela kroz mrežu službi
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

"Uspostavljanje sistema podrške žrtvama predstavlja jedan od najvažnijih zadataka koji proizlaze i iz Akcionog plana za Poglavlje 23", rekla je Kuburović.

Ona je na konferenciji posvećenoj unapređenju podrške žrtvama koju je organizovala Svetska banka i Multidonatorski poverenički fond za podršku sektoru pravosuđa u Srbiji u saradnji sa Viktim suport Jurop, istakla da je Akcionim planom za Poglavlje 23 predviđeno je uspostavljanje mreže službi na nivou cele Srbije za podršku žrtvama, svedocima i oštećenima u istrazi i svim fazama krivičnog postupka, kao i izrada pratećeg akcionog plana, kojim će se precizirati sadržina i dinamika neophodnih aktivnosti za uspostavljanje mreže.

"Pružanje podrške žrtvama ostvaruje se kako kroz sam postupak, propisivanjem posebnih procesnih pravila, kako bi se u što većoj meri smanjila ponovna viktimizacija žrtve, odnosno oštećenog, ali i posebnim pravima koja se ostavruju i van krivičnog postupka, u postupcima za naknadu štete", navela je ministarka.

Ona je kazala da je jedan od načina obezbeđivanja sredstava za finansiranje službi za pružanje podrške žrtvama, iz sredstava dobijenih na osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno oportuniteta.

Kako je navela, kroz raspodelu tih sredstva omogućena je pomoć i organizacijama koje pružaju podršku žrtvama, dodajući da je u protekle dve godine Centar za zaštitu trgovine ljudima dobio nešto manje 3,5 miliona dinara, dok je Autonomni ženski centar ove godine dobio sredstva u iznosu od 1,9 miliona dinara.

Ona je izrazila očekivanje da će od jeseni kroz IPA projekat "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela", početi konkretan rad na izradi strateškog okvira, a taj projekat trebalo bi da podrži i uspostavljanje mreže službi podrške žrtvama i svedocima na nacionalnom nivou.

Ambasador Holandije Hendrik van der Dol ocenio je da je način na koji se tretiraju žrtve krivičnih dela jedan od najvećih pokazatelja kvaliteta pravosudja, a jačanje vladavine prava je apsolutni prioritet.

Ambasador Velike Britanje u Srbiji Denis Kif rekao je da se žrtve nalaze u centru modernog pravosudnog sistema i mora postojati sveobuhvatan sistem podrške uz jaku vezu državnih organa i nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: