Čanak: Pre 30 godina Milošević zgazio autonomiju Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podsetio je da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević.

Izvor: Beta

Utorak, 19.09.2017.

15:22

Čanak: Pre 30 godina Milošević zgazio autonomiju Vojvodine
Foto: Tanjug

Osim toga, on je dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve "pogubne i zločinačke politike".

"Nakon što se ustoličio na vlasti u Beogradu, za manje od godinu dana, Milošević je svoj krvavi pir i svoju politiku nasilja i razbijanja Jugoslavije počeo upravo gaženjem vojvođanske autonomije. Zbog toga s pravom tvrdimo da je Vojvodina bila prva žrtva pogubne i zločinačke politike koja je odnela pobedu pre 30 godina na Osmoj sednici", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da LSV neće pristati i neće se pomiriti s tim da nasilje koje je pobedilo pre tri decenije može biti trajna karakteristika društva i poručio da će se ta stranka i dalje boriti protiv nasilja i svih posledica koje su iz njega proizašle.

Ovog vikenda, 23. i 24. septembra, navršava se 30 godina od kako je u unutarpartijskom obračunu u Savezu komunista Srbije pobedio Slobodan Milošević.

Čanak je ocenio da je to bio početak razaranja Jugoslavije i rušenja svih civilizacijskih standarda koje je tadašnje jugoslovensko društvo dostiglo.

"Pobedom dogmatske i konzervativne struje u Savezu komunista Srbije, koju je predvodio Slobodan Milošević, nad predstavnicima liberalnije orijentacije koju je reprezentovao Ivan Stambolić, široko je otvoren put za prodor nacionalizma u Srbiji. Nacionalistička ideologija već je bila prisutna u tadašnjem društvu, Memorandum SANU je potpalio fitilj koji će Miloševićevim političkim trijumfom eksplodirati u najveću evropsku krizu od kraja Drugog svetskog rata", naveo je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: