"Trampe, Srbine": Šta je Tramp video u srpskim listovima?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u UN pokazao je, kako kaže, predsedniku SAD Donaldu Trampu naslovne strane srpskih novina nakon izbora u SAD.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

12:55

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Srbi su najviše navijali za njega", rekao je Dačić i dodao da ga Srbija čeka kao prvog američkog predsednika posle Džeralda Forda.

Na snimku iz UN vidi se da Dačić Trampu pokazuje neke fotografije, a zanimljivo je da je agencija Tanjug odlučila da zamagli to što Dačić pokazuje, iako na zvaničnom snimku koji je objavila i Bela kuća ništa nije zamagljeno.

A šta je bilo na naslovnim stranama tog 10. novembra 2016. godine kada je Tramp sve iznenadio i pobedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton koju su svi videli kao velikog favorita, a koje je Tramp video u UN?

Srpski mediji su uglavnom u velikoj euforiji pisali o pobedi Trampa, a česta je bila teza da će “Tramp vratiti Kosovo”.

“Tramp vraća Srbiji Kosovo”, glasio je naslov “Srpskog telegrafa”, uz komentare da su “Albanci očajni zbog poraza Klintonove”, kao i da je moguć “dogovor sa ruskim predsednikom Putinom o poništavanju nezavisnosti Kosova”.
“Kurir” je na naslovnoj strani imao veliki natpis “Trampe, Srbine” uz fotografiju njegove supruge Melanije kako “slavi uz podignuta tri prsta”.

Takođe, “Kurir” je na naslovnoj pisao i da je za pobedu Trampa “zaslužan Vučićev prijatelj” i da Tramp planira da gradi hotel u Srbiji.
Ništa odmereniji nije bio ni “Informer”, navodeći na naslovnoj da “Tramp i Putin menjaju svet”, da “Šiptari i Skot (ambasador SAD u Srbiji) plaču za Hilari”, a tu je bila i navodna izjavu jednog Trampovog savetnika da “Republiku Srpsku treba pripojiti Srbiji”.

Ostaće upamćeno i to da je “Informer” nakon izbora u SAD čestitao Trampu pobedu na bilbordima širom Beograda, kao i da je “Alo” pisao da će prvi susret Trampa i Putina biti u Beogradu.
Naslov “Politike” bio je “protiv Trampa bili svi, osim birača”, dok su “Novosti” navele da je “svet u šoku”, uz izjave Vučića, Putina i Si Đinpinga.

Takođe, istakli su i da je Tramp želeo da bude “Karićev zet” jer se udvarao Ani Karić na izboru za mis sveta.
“Donald Tramp: Nijedan san nije suviše velik”, pisalo je na naslovnoj strani lista “Danas”.
“Blic” je na naslovnici imao čestitku za čitav svet: “Planeto, srećan ti Tramp”.

Osim toga, oni su istakli da je Tramp u kampanji bio “okrutan, nasilnik i rasista” i da ga “slave ekstremni desničari širom sveta”.

Čestitke Tačiju na medalji i ulasku u FIFA

Ipak, nakon Trampove pobede ništa se nije promenilo u spoljnoj politici SAD kada je reč o Kosovu.

Prva poruka iz Bele kuće stigla je od Metjua Palmera, koji je nakon posete Beogradu bio i u Prištini, gde je izjavio da "odnos SAD prema Kosovu i Balkanu ostaje nepromenjen".

Nedugo nakon "Obaminog čoveka", oglasio se i sam Donald Tramp, koji je za godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poslao pismo čestitke.

Osim što je napisao da su SAD "zajedno sa građanima Kosova slavili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i ulazak reprezentacije u FIFA", Tramp je u čestitki naveo da "budućnost suverenog, multietničkog, demokratskog Kosova, leži u stabilnom i prosperitetnom regionu Balkana, koji je u potpunosti integrisan u međunarodnu zajednicu".

Za razliku od manje-više protokolarne čestitke, žena koju na funkciju jeste postavio Donald Tramp, nova ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, izjavila je nešto mnogo konkretnije - da Kosovo zaslužuje da bude punopravna članica UN.

Za podršku Kosovu, Tramp je dobio zahvalnost i lično od predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koji je objavio njihovu zajedničku fotografiju na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: