Putin i Šojgu pohvalili vojne vežbe "Zapad 2017"

Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane te zemlje Šergej Šojgu pohvalili su rezultate rusko-beloruskih vojnih vežbi "Zapad 2017".

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

18:09

Putin i Šojgu pohvalili vojne vežbe
Ilustracija: GettyImages

"Vrhovni komandat i ministar odbrane su veoma pohvalili (vežbu)", izjavio je komandant snaga zapadne vojne oblasti general pukovnik Andrej Kartapolov.

Istovremeno je ukazao na opseg današnjih vežbi, prenosi TAS.

"Obim današnje obuke bio je sjajan, oko 600 kilometara na frontu", istakao je on.

Prema njegovim rečima, jedinice koje učestvuju u vežbama imaju veoma visok nivo obuke i uspešno završavaju sve postavljene zadatke uprkos komplikovanim vremenskim uslovima.

Putin će sutra posetiti ruski koncern Almaz-Antej.

Dojče vele ranije je ocenio da su i pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma zabrinute zbog rusko-beloruskih vojnih vežbi "Zapad-2017", a pre svega je reč o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne.

DW se pita da li je Zapad, dakle NATO, imaginarni neprijatelj rusko-beloruske vojne vežbe nazvane "Zapad-2017".

Navodi se da rusko Ministarstvo odbrane to negira i tvrdi da je manevar "potpuno defanzivne prirode i nije usmeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja".

"Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije", dodaje savetnik beloruskog ministra odbrane Oleg Vojnov za svaki slučaj, navodi DW.

Navodi se da dve vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija.

Međutim baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi to mogla da budu i njihova imena - one se još uvek dobro sećaju poslednje ruske vojne vežbe koja se takođe zvala "Zapad" iz 2013. godine. Nekoliko meseci kasnije, Rusija je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i tamo je, kao što je poznato - i ostala, navodi DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: