Izrael obećao ista prava pri usvajanju dece gej parovima

Izraelsko Ministarstvo pravde najavilo je pripremu zakona kojim će se dati ista prava parovima istog pola pri usvajanju dece posle kontroverze oko tog pitanja.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.09.2017.

21:25

Izrael obećao ista prava pri usvajanju dece gej parovima
Foto: Thinkstock

Gej parovi mogu i sada da usvajaju decu u Izraelu, ali se suočavaju s pravnim i birokratskim preprekama, delimično zbog nejasnoća u zakonu. Udruženje izraelskih gej očeva je uputilo peticiju Vrhovnom sudu, zahtevajući da se izmeni zakon u kome se sada pominju "muškarac i žena" kao roditelji koji mogu da usvoje decu.

Na saslušanju u julu izraelsko Ministarstvo za socijalna pitanja se usprotivilo promeni, navodeći da će usvojena deca koja žive s gej roditeljima rasti opterećena zbog različitosti njihove porodice. Međutim, zbog negodovanja javnosti ministarstvo je promenilo stav.

Danas je sud na osnovu saveta eksperata odlučio da podrži poništenje uslova o odnosu roditelja koji usvajajaju decu, prema kojima se omogućava usvajanje parovima različitog pola. Sudije su dale rok državi da do sredine 2018. godine pripremi nacrt plana o izmeni, rekla je portparolka ministarstva.

Pomenuto udruženje je pozdravilo odluku.

"Od sada će parovi istog pola koji zaslužuju pravo da usvoje kao svaka druga porodica imati to pravo," rekla je Riki Šapira Rozenberg, advokat Izraelskog verskog centra akcije.

Prošlog meseca je isti sud rekao da homoseksualci imaju isto pravo da postanu roditelji preko surogat majki i dalo državi rok od šest meseci da izmeni zakon.

Izrael prednjači u pravima koje garantuje homoseksulacima, ali je među religioznim Jevrejima homoseksualnost i dalje tabu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: