Pjongjang ponovo ispalio raketu, uzbuna u Japanu

Severna Koreja ispalila je balističku raketu iz Pjongjanga u pravcu istoka, saopštila je vojska Južne Koreje. Raketa je ispaljena iz četvrti Sunan u Pjongjangu.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

00:27

Pjongjang ponovo ispalio raketu, uzbuna u Japanu
Foto: Tanjug/AP

Japan je saopštio da je raketa prešla preko teritorije te zemlje i pala u Tihi okean.

Japanska televizija NHK upozorila je stanovnike Hokaida i Tohoka da pronađu zaklon pošto je projektil preleteo Japan, odnosno vazdušni prostor u blizini ostrva Hokaido u 7:06 sati po lokalnom vremenu.

Prema podacima vojske Južen Koreje, rakate je pala u Tihi okean, 2.000 kilometara istočno od Hokaida. To znači da je preletela putanju od oko 3.700 kilometara.

Inače,od Pjongjanga do ostrva Guam, američke teritorije u Tihom okeanu, ima oko 3.400 kilometara. Režim Kim Džong Una ranije je pretio da će gađati to ostrvo. Južna Koreja i SAD analiziraju detalje, još nije poznato koji tip rakete je u pitanju, javlja BBC.

Prošlog meseca, Severna Koreja je ispalila raketu koja je preletela Japan, a Tokio je taj potez nazvao “pretnjom bez presedana".

Novo testiranje rakete usledilo je nedugo nakon što je Južna Koreja organizovala vežbe u Japanskom moru.

Inače, nakon što je SB UN usvojio novi paket sankcija protiv Severne Koreje, Pjongjang je upozorio da je vreme da se “uništi SAD, potopi Japan i izbriše Južna Koreja“.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sankcije zbog prethodnog nuklearnog testa Severne Koreje.

Pjongjang je 29. avgusta lansirao balističku raketu koja je preletela sever Japana. Veruje se da je raketa hvasong-12 letela 2.735 kilometara i dostigla visinu od 548 kilometara pre nego što je pala u Tihi okean.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: