Roditelji "neprijatno iznenađeni" dopisom iz Ministarstva

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je još jednom analiziralo situaciju u Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu, kao i postupanje prosvetne inspekcije.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

18:33

Roditelji
Foto: B92

Kako navode, nedvosmisleno su utvrđene nezakonitosti u radu bivšeg direktora Miroljuba Mosurovića.

Roditelji tvrde da u dopisu iz Ministarstva nema tema o kojima su pričali s ministrom Šarčevićem, prenosi N1.

Mosurović je na početku ove školske godine smenjen, zbog čega je došlo do protesta roditelja i zaposlenih, koji su tražili da on ostane na funkciji.

Prema navodima Ministarstva, inspekcija je nedvosmisleno utvrdila nezakonit prijem u radni odnos troje zaposlenih koji nisu imali potreban stepen stručne spreme, imali su samo osnovne studije, 240 bodova, a ne i master, kako Zakon propisuje, "pa je odluka o razrešenju jedina moguća".

Na roditelje i zaposlene Ministarstvo je apelovalo da prihvate legitimno imenovanog vršioca dužnosti direktora, kako bi se rad u školi normalizovao i usledile redovne procedure izbora Školskog odbora i direktora, jer je to pre svega u interesu učenika.

Na saopštenje Ministarstva prosvete reagovao je Savet roditelja škole, koji je konstatovao da je neprijatno iznenađen dopisom, koji je poslat nepotpisan.

Roditelji su naveli i da su "na sastanku u sredu stekli utisak" da je ministar Mladen Šarčević zaista zainteresovan da vodi dijalog i da razmotri sve o čemu su razgovarali.

Kako je objašnjeno, roditelji su došli kod ministra da traže zaštitu vrednosti kojima uče svoju decu - "poštenje, vredan rad, poverenje, solidarnost, odgovornost i upornost", a direktor Mosurović je "bio njihov nosilac i primer kako se one primenjuju".

Roditelji tvrde da u dopisu dobijenom od Ministarstva nema tema o kojima su pričali na sastanku sa ministrom.

"Umesto da je Ministarstvo iskoristilo mehanizme koje ima na raspolaganju (na primer, odlaganje izvršenja rešenja o razrešenju, ukoliko ne želi da smeni inspekcije na čiji rad i samo ima primedbe), svojim dopisom nas obaveštava da 'nezakonitosti u radu direktora predstavljaju teže povrede zakona, te je razrešenje jedina opcija'?! Podsećamo Ministarstvo da je u opisu rada sudstva da proceni da li je nezakonitosti u radu direktora uopšte bilo. Takođe, ako ih je bilo, nadležnost suda je da proceni da li su to bile 'teže povrede zakona' i koje su dalje posledice. Uvažavajući mišljenje Ministarstva o ovome, odluka ne može biti doneta na osnovu mišljenja jedne strane, pa makar to bio i ministar", navode roditelji.

Oni su poručili ministru da neće odustati od onoga što su mu preneli i pozivaju ga da "zaista uradi ono u šta ih je uveravao na sastanku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: