"Telefonski terorizam" u Rusiji, Putin obavešten

Seriju telefonskih poziva sa lažnim dojavama o bombama u ruskim gradovima zvanični Kremlj je okarakterisao kao "telefonski terorizam".

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

16:53

Foto: Freeimages.com

Ruski predsednik Vladimir Putin je obavešten o događajima.

"Ovo je, bez sumnje, telefonski terorizam, telefonski huliganizam. Predsednik je, naravno, uredno obavešten", izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov povodom lažnih dojava o bombama u svim većim ruskim gradovima, prenosi Tas.

Kako prenosi Rojters, Peskov je rekao da Kremlj preduzima neophodne korake za identifikaciju odgovornih.

Kako je Tas prethodno izvestio, izvor iz službi za vanredne situacije ruske prestonice je izjavio da je većina jučerašnjih pretraga u zgradama u Moskvi pokazala da su dojave o postavljanju bombi u tim objektima bile lažna uzbuna.

"U ovom trenutku, pretrage u većini objekata su završene ili se privode kraju. Ništa sumnjivo nije pronađeno ni u jednom objektu", rekao je izvor ruske agencije, koji nije imenovan.

Hitne službe su saopštile da je zbog više od 100 anonimnih dojava o bombama za nekoliko sati, više od 50.000 osoba evakuisano i dodale da su policija, zajedno sa psima tragačima, i demineri pretraživali srednje škole, univerzitete, trgovinske centre, železničke stanice, aerodrom i hotele.

Među lokacijama na kojima su navodno bile postavljene bombe su, kako je navedeno, sve tri najveće železničke stanice u glavnom gradu Rusije, više od 12 trgovinskih centara, uključujući i jedan nadomak Crvenog trga i najmanje jedan univerzitet.

Za lažne dojave o terorizmu, ukazuje se, zakonom je propisano do pet godina zatvora, a započeto je i nekoliko policijskih istraga.

Postoji i mogućnost da počinioci koriste snimljene poruke i mašine za automatsko pozivanje, što bi moglo da stvori poteškoće u pronalaženju pravih krivaca.

Rusiju trese epidemija lažnih dojava o bombama ove nedelje, a bezbednosne službe su saopštile da je više od 45.000 ljudi evakuisano sa javnih mesta iz 22 grada širom Rusije.

"Raša tudej" je juče tvrdio da pozivi izgleda dolaze iz Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: