Izraelski ministar: Vojsku moraju služiti svi

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman podržao je presudu Visokog suda protiv izbegavanja regrutacije u vojsku ultraortodoksnih Jevreja.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

11:48

Izraelski ministar: Vojsku moraju služiti svi
Thinkstock

Visoki sud je ove nedelje poništio zakon kojim se omogućava da ultraortodoksni muškarci ako se bave verskim studijama, budu oslobođeni vojne službe, ocenivši da se njime podriva jednakost. Verske partije u vladajućoj koaliciji najavile su da će se boriti protiv presude.

Govoreći sinoć na skupu svoje nacionalitičke partije Izrael moj dom (Israel bejtenu), Liberman je rekao da očekuje da "svaka mlada osoba od 18 godina služi u vojsci ili civilnoj službi".

"Govorimo o službi za svakog, nema više tipa 'A' i tipa 'B'. Govorim o Jevrejima, muslimanima i hrišćanima. Niko ne može da kaže da ne možete očekivati od Arapa da služe u Izraelskim odbrambenim snagama. To je moguće. Zahtevaćemo to", najavio Liberman.

Sud je odložio primenu odluke za godinu dana, što pruža mogućnost vladi da donese novi zakon, navode izraelski mediji.

Ultraortodoksne partije Šas i Ujedinjena Tora judaizam održale su hitan sastanak u parlamentu - Knesetu i najavile novi predlog zakona kojim bi se poništila sudska presuda i mogućnost oslobađanja od vojnog roka ostala na snazi.

Ultraortodoksne partije su ključni deo vladajuće koalicije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i često odlučujuće u formiranju vlade. Oko 10 odsto od osam miliona Izraelaca se smatraju ultraortodoksnim Jevrejima.

Oslobađanje od vojske onih koji pohađaju verske seminare deo je decenijama stare debate u kojoj se postavlja pitanje da li bi oni trebalo da služe vojsku kao ostali deo jevrejske populacije.

Kada napune 18 godina, izraelski mladići moraju da služe vojsku dve godine i osam meseci, a devojke dve godine.

Poslanici su 2015. usvojili zakon kojim se produžava oslobađanje od služenja vojnog roka.

Prvi izraelski premijer David Ben-Gurion je prvi garantovao oslobađanje u prvim godinma posle stvaranje države i prvobitno je bilo oslobođeno samo 400 studenata. Međutim, danas su ultraortodoksni jedan od najbrže rastućih segmenata izraelske populacije i predviđa se da bi uskoro mogli da čine jednu četvrtinu izraelskog stanovništva, navodi AFP.

Oni se protive služenju vojske iz različitih razloga, a najekstremnije je verovanje da jevrejska država ne može postojati dok ne dođe Mesija. Drugi tvrde da je pohađanje verskih škola isto tako važno kao i služenje vojnog roka ili da bi u vojsci ultraortodoksni Jevreji mogli biti izloženi ponašanju i rečniku koje nije primeren vernicima.

Često su zbog toga izbijali protesti ultraortodoksne zajednice koji su ponekad prerastali u sukobe s policijom.

Izraelsku vojsku služe i Druzi i beduini, ali ne i ostali izraelski Arapi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: