Francuski premijer: Džaba protesti, za to ste glasali

Francuski premijer Eduar Filip kaže da će obratiti pažnju na proteste protiv planirane reforme zakona o radu, ali i poručuje da će reforma ipak biti sprovedena.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

09:08

Francuski premijer: Džaba protesti, za to ste glasali
Tanjug-AP

U utorak su u širom Francuske održane demonstracije u kojima je učestvovalo više od 220.000 ljudi. Filip je danas televiziji Frans 2 rekao da proteste pomno prati, ali je istakao da su ovogodišnji izbori pokazali da francuski građani zapravo žele da podrže reforme.

"Slušam i obraćam pažnju. Ali, moram reći da Francuzi, kada glasaju, takođe imaju pravo da budu tretirani s poštovanjem. A reformu koju sprovodimo predsednik je najavio u vreme izbora", naveo je francuski premijer.

Posle višenedeljnih pregovora, francuska vlada je prošlog meseca uspostavila mere koje obuhvataju ograničenje isplata otpremnina u slučajevima otkaza koji se smatraju nepravednim i veću slobodu kompanija da otpuštaju i zapošljavaju ljude, podseća Rojters.

Oko 223.000 ljudi protestovalo je juče širom Francuske zbog reforme zakona o radu koju planira predsednik te zemlje Emanuel Makron, a na demonstracijama je uhapšeno 13 osoba, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istovremeno, najveći francuski sindikat, Generalna konferederacija rada (CGT), procenio je da je u protestima učestvovalo 400.000 ljudi, prenosi AFP uz ocenu da su današnje demonstracije prvi ozbiljniji izazov za jedno od glavnih Makronovih predizbornih obećanja.

Juče su se policijske snage za suzbijanje nereda sukobile sa mladim demonstrantima sa kapuljačama na glavama tokom protesta u centru Pariza protiv reformi zakona o radu, a policija je upotrebila vodene topove i uhapsila više demonstranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: