Svedok: Praćenje Ćuruvije prekinuto na dan ubistva

Bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra DB Branko Važić izjavio da je na dan ubistva novinara Slavka Ćuruvije prekinuto njegovo praćenje.

Izvor: Beta

Sreda, 13.09.2017.

06:57

Svedok: Praćenje Ćuruvije prekinuto na dan ubistva
Foto: Fondacija Slavko Æuruvija

On, međutim, nije znao da kaže ko je to naredio.

Svedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Važić je rekao da je iz knjige dežurstva u Centru Državne bezbednosti video da je naređen prekid pratnje.

"Bilo mi je čudno ali to nisam komentarisao", rekao je Važić odgovarajući na pitanja sudije Snežane Jovanović o prekidu pratnje Ćuruvije na dan njegovog ubistva.

Važić je rekao da je za praćenje Ćuruvije bio izdat nalog i da su ga pratili pripadnici Devetog odeljenja. On je naveo i da su operativci sa terena izveštavali dežurne načelnike u Centru o dešavanjima na terenu.

Važić je rekao i da je za ubistvo Ćuruvije saznao kada je došao na dežurstvo i da mu je to preneo načelnik koji je prethodno dežurao. "Posle su krenuli komentari po službi, ovakvi i onakvi", rekao je Važić.

Posle Važića počeo je da svedoči bivši radnik DB Vladimir Martinović a u sudnicu je došao i bivši načelnik Bezbednosno-informativne agencije Miša Milićević.

Za ubistvo Ćuruvije su optuženi bivši načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Radonjiću i Romiću Specijalni sud je 6. jula ukinuo pritvor i zamenio ga za meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor - kućni pritvor, a tu odluku je krajem avgusta potvrdio i Apelacioni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: