Dačić: Nema mira bez Srbije, ni stabilnosti EU bez Balkana

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da bez Srbije ne može biti mira i stabilnosti na Balkanu, kao što ih neće biti ni u EU ako ona ne obuhvati Balkan.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

12:30

Dačić: Nema mira bez Srbije, ni stabilnosti EU bez Balkana
Foto: Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Dačić je izjavio da je "proširenje EU ulaganje u bezbednost Evrope" i naveo da je integracija u EU osnovni cilj Srbije.

On je ponovio odlučnost Srbije da bude vojno neutralna i da ne ulazi "u NATO ili neki drugi vojni savez", ali da sa Severnoatlantskom alijansom ima najviši mogući stepen saradnje za zemlju koja ne pretenduje na članstvo, kroz Partnerstvo za mir i druge instrumente.

"Neutralnost ne znači izolaciju", rekao je Dačić na međunarodnoj konferenciji "Zapadna bezbednosna arhitektura i Srbija - izazov i dileme" u Beogradu.

Dačić je naveo da srpski vojnici učestvuju u brojnim mirovnim misijama UN i EU.

Prema njegovim rečima, "bezbednosne pretnje ne pitaju za granice i članstvo" u nekoj organizaciji i da je zato potrebno što veća saradnja jer nijedna država ne može sama da rešava probleme.

Srbija u tom pogledu deli odgovornost sa drugima, što je pokazala svojim aktivnostima tokom migrantske krize, naveo je Dačić.

Srpski ministar je rekao da Srbija želi konstruktivan dijalog sa svima u regionu u cilju postizanja mira i stabilnosti i da se zalaže za jače ekonomsko povezivanje kao i poštovanje načela UN prilikom rešavana spornih pitanja.

Prema njegovim rečima, "ne treba da se ratuje, već samo da se traže interesi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: