Protutnjalo nevreme i napravilo haos u Srbiji

Posle 35 stepeni, koliko je u ponedeljak bilo u Srbiji, stiglo nevreme i spustilo temeraturu za više od 10 stepeni. Padalo drveće, grad, leteli krovovi.

Izvor: Beta, RTS

Utorak, 12.09.2017.

07:05

Protutnjalo nevreme i napravilo haos u Srbiji
Screenshot

Oblaci su se premeštali sa juga ka severu donoseći jak vetar, koji je na trenutke bio i olujne jačine.

U Smederevskoj Palanci je, prema pokazateljima lokalne meteorološke stanice, izmerena brzina vetra od 105,8 kilometara na sat, odnosno 29,4 metra u sekundi. U Kruševcu i Loznici vetar je dostizao brzinu od 80 km na sat.

U Beogradu i Prokuplju oluja je oštetila više stabala. U Novom Pazaru padao je grad veličine oraha. Kod Gornjeg Milanovca grad su skupljali lopatama, prenose "Novosti".

U Kragujevcu je veoma jak vetar počeo da duva odjednom pa su se ljudi odmah sklonili u kuće, javio je juče "Blic". Na tom području bilo je nekoliko udara groma, odnošenja krovova sa stambenih objekata i više iščupanih stabala. Najteže je pogođena opština Batočina, pa je već sinoć oko 21.30 zasedao Štab za vanredne situacije.

Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović rekao je agenciji Beta da je olujni vetar odneo krov na jednom objektu osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini, podigao krov na trafo tanici, krov na opštinskoj zgradi, a rasturene su i dve limene garaže u kojima je bio smešten deo opštinske arhive. Prema rečima Mladenovića, metalna bandera je pala na vozilo komunalnog preduzeća u Batočini koje je izašlo na teren da uklanja oborena stabla.

"Ima oštećenja i na vrtiću u Batočini, a u toku je popis oštećenja u domaćinstvima fizičkih lica, gde je vetar najčešće odnosio crepove sa krovova", rekao je Mladenović.

U Nišu su suncobrani iz kafića završili na trotoarima i pešačkim stazama.

U Prokuplju je bilo slično, a mediji su sinoć preneli da je u tom gradu bio potpuni kolaps i da je saobraćaj bio skoro nemoguć zbog jakog vetra i nanosa kiše.

U Paraćinu ima oštećenih krovova i fasada. Zbog pada kontaktne mreže prekinut je saobraćaj u beogradskom železničkom čvoru.

Nevreme je stiglo sa zapada prethodno pričinivši štetu i širom regiona. U Mostaru i Sarajevu jek vetar čupao je drveće, a više vozila je oštećeno.

Pod vodom su bile sarajevske ulice.

U Zadru je za dva sata palo 130 litara kiše po kvadratnom metru, što se nije dogodilo u poslednjih 30 godina. Jaka oluja poplavila je i delove Istre.

Oblačnost se premešta dalje na sever i severoistok ka Mađarskoj i Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: