Holandski kralj i Makron obilaze Karibe nakon Irme

Holandski kralj Vilem Aleksander i francuski predsednik Emanuel Makron posetiće karipsko ostrvo Sveti Martin gde će se sresti sa žrtvama uragana Irma.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.09.2017.

10:58

Holandski kralj i Makron obilaze Karibe nakon Irme
Tanjug-AP

Holandski kralj stigao je na obližnje ostrvo Kurasao sinoć odakle će se uputiti na holandski deo Sent Martina, a Makron će poleteti večeras i biće na francuskom delu ostrva sutra ujutru, prenosi AFP.

"Ovde sam da saznam šta se dogodilo i kako napreduju napori na pružanju pomoći", rekao je holanski kralj koji je na obližnje ostrvo stigao u pratnji ministra unutrašnjih poslova Ronalda Plasterka.

On je prošao kroz centar za Koordinaciju pružanja pomoći na ostrvu Kurosao i posetio pacijente koji su avionima bili prevezeni sa Sent Martina nakon što je uragan Irma uništio dalekovode, a ostrvo ostalo bez struje i mogućnosti za komunikaciju.

"Jedina poruka koju trenutno želim da kažem jeste da mi znamo kroz šta ste prošli i da radimo sve što možemo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna", dodao je Vilem Aleksander.

Kako je prenela holandska državna agencija, osim Sent Martina, 50-godišnji kralj će posetiti i holandsku teritoriju ostrva Sveti Eustahije i Saba.

Oko 70 odsto domova i infrastrukture na ostrvu Sveti Martin je uništeno u naletu uragana Irma prethodne srede, a četiri osobe su poginule.

Holandska vlada je poslala pomoć i stotine vojnika na ostrvo kako bi pomogli žiteljima i uspostavili red, s obzirom na vesti o pljačakama.

Kako je ranije objavljeno, i francuska vlada šalje još vojnika i policajaca da ponovo uspostave red na francuskom delu karipskog ostrva Sveti Martin zbog pljačkanja i haosa posle uragana Irma.

U naletu uragana uništena je i zgada zatvora, iz kojeg je pobeglo 250 zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: