"Iako napušta EU, Britanija podržava Srbiju"

Velika Britanija, iako napušta EU, poštuje i podržava želju Srbije da postane članica EU

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.09.2017.

20:33

Foto: Gettyimages

Stalni podsekretar Forin ofisa Sajmon Mekdonald je izjavio u Beogradu, na sastanku s premijerkom Srbije Anom Brnabić da će London to i pokazati na Samitu Zapadnog Balkana i EU u Londonu sledeće godine, prenela je Vlada.

Brnabić je u razgovoru rekla da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije, ali da je pođednako značajno kako će se sprovesti reforme potrebne za to.

Premijerka je kazala da Srbija do kraja ove godine očekuje otvaranje još tri poglavlja u pretpristupnim pregovorima što bi, kako je navela, još više doprinelo jačanju podrške javnosti evropskoj ideji.

"Meni su važniji rezultati reformi koje ćemo na tom putu da postignemo. Građani razmišljaju koliko je poglavlja otvoreno, ali Vlada je fokusirana na rezultate. Smatram da ćemo biti spremni za ulazak u EU do 2020. godine, ali za nas je važan put ka EU", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je britanskom sagovorniku ukazala na pozitivne pokazatelje ekonomskih reformi u Srbiji u protekle tri godine i istakla da je cilj Vlade da nastavi da sprovodi fiskalnu disciplinu i da se usredsredi na mere za povećanje BDP-a.

"Cilj nam je i da reformom obrazovanja i digitalizacijom stvorimo osnovu da naša ekonomija bude vođena inovacijama, a ne investicijama. I zato moramo da se trudimo da dostignemo taj viši nivo", rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbiji neophodan sistem obrazovanja za 21. vek, za šta je prvi korak uvođenje obavezne informatike u osnovne škole od ove školske godine.

Navela je da uspešan nastavak razvoja i ubrzanje privrednog rasta Srbije i drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana neće biti mogući bez očuvanja regionalne političke stabilnosti i dobrosusedskih odnosa.

Po njenim rečima, Srbije će nastaviti da vodi odgovornu politiku, posvećena politici rešavanja svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Britanski podsekretar Mekdonald saglasio se s premijerkom Anom Brnabić da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Republike Aleksandar Vučić, veoma važan i da treba da uključi veći broj učesnika, piše u saopštenju sa sastanka.

On je istakao da je samo vođenje dijaloga značajno jednako kao put Srbije ka EU, jer dovodi i do postepenog poboljšanja odnosa Beograda i Prištine, saopštila je Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: