BG prajd i Parada ponosa: "U teoriji isto, a u praksi..."

Nedelja ponosa i zvanično je počela, a trebalo bi da bude završena šetnjom središnjim beogradskim ulicama 17. septembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

16:19

BG prajd i Parada ponosa:
Foto: GettyImages

To međutim nije i jedina parada za prava seksualnih manjina. Jedna je održana u junu, kada su se za svoja prava borile transrodne osobe i pojedina LGBT udruženja.

Šta je razlog za održavanje dve parade?

“Moj stav je da Srbija ne treba da ima dve parade, mi treba da budemo ujedinjeni”, navodi organizator Beograd prajda Predrag Azdejković.

“Naš cilj je bio da budemo ravnopravni građani koji će moći da izađu na ulicu onda kada smatraju da naprave dve, tri, pet parada i ne postoje samo dve postoji mnogo događaja koje je LGBT zajednica radila”, ističe oranizator Parade ponosa Goran Miletić.

Dve parade a isti ciljevi, borba za prava LGBT populacije.

“Ciljevi su svakako isti. Najmanje prema zakonu, one su potpuno jednake i iste. Zakon o registrovanom partnerstvu i rodnom identintetu”, kaže Miletić.

“Mi se u teoriji bavimo i zalažemo za ista prava, ali sad kad pogledamo u praksi kako to izgleda onda ne ispadne tako”, dodaje Azdejković.

Strah da izađu i kuće i javno iskažu seksualno opredeljenje veći su problem od toga da li se šeta i u junu ili u septembru.

“Moj stav je da ne treba da se odlučuje između i junskog i septembarskoj nego treba da ide na oba”, navodi Azdejković.

“Svako bira gde će doći, ne vidim da je potenciranje razjedinjenosti pokreta nešto što je zanimljivo, naprosto ljudi veruju u različite metode”, ocenjuje Miletić.

Konstanta i na jednoj i na drugoj paradi biće policija, koja je morala da obezbeđuje i izložbu o toleranciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: