Kolinda: Imam pravo da idem kod Putina, pričaćemo o Srbiji

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će tokom susreta sa ruskim predsednikom razgovarati “o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.09.2017.

19:20

Kolinda: Imam pravo da idem kod Putina, pričaćemo o Srbiji
Tanjug

“Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Evrope, razgovaraćemo o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”, rekla je Kitarovićeva u emisiji “Točka” regionalne TV N1.

Inače, o predstojećoj poseti Moskvi i susretu sa predsednikom Vladimirom Putinom, hrvatska predsednica kaže da to nije došlo preko noći i da Hrvatska na to ima pravo.

Često je, kaže, bila optuživana i njeni su stavovi prema Ruskoj Federaciji bili pogrešno interpretirani.

“Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom, ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsednicom”, istakla je.

Ukazala je i na to da je vrlo neprijatno iznenađena i da nije očekivala da će Mađarska blokirati ulaz Hrvatske u OECD.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa susedima, Kitarovićeva kaže da je bilo očekivano da Slovenija blokira članstvo Hrvatske u OECD, ali ne i Mađarska.

“Odluka Mađarske me isto tako neugodno iznenadila, nisam očekivala da će tako biti”, rekla je Kitarovićeva i najavila da u utorak putuje u Mađarsku i da će to pitanje staviti na sto kako bi se o njemu raspravljalo.

Govoreći o arbitražnoj odluci po pitanju granice Slovenije i Hrvatske, Kitarovićeva kaže da se nada da će razum na kraju pobediti jer nikome ne odgovaraju incidenti i nada se da ih neće biti.

Predsednica Hrvatske nije želela da komentariše izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao odgovor na njen stav da je BiH pretnja od terorizma za region i Evropu.

A o pismu Majki Srebrenice, koje su je pozvale da ne priziva novo zlo na ovim prostorima izjavama o BiH i terorizmu, Kitarovićeva kaže da pismo nije dobila, ali da im je odgovorila i da misli da je politički motivisano jer, kako kaže, doživljava lične napade iz BiH.

Posebno je istakla da je, kada je reč o evroatlantskim integracijama BiH, na svim forumima i u razgovoru sa američkim predsedikom Donaldom Trampom, molila da obrate pažnju na BiH.

O podignutim tenzijama između BiH i Hrvatske zbog realizacije projekta Pelješki most, Kitarovićeva kaže da to traje dugo i ne razume otkud otpor.

“Most koji spaja ne može biti razlog nezadovoljstva, on samo može olakšati živote ljudi u Neumu. Ušlo je u modu da Hrvatska ima najviše problema sa susedima, ali čini mi se da sve susedne države umesto da osnažuju odnose pokušavaju to da spreče”, rekla je.

Istakavši da ne želi da govori o obaveštajnim podacima kojima raspolaže, ali da ono što se vidi je da se kroz EU razvila mreža ID i zbog toga što se zanemarila integracija u društvo u nekim se gradovima razvijaju paralelni sistemi i paralelna vlast.

O presudi bosanskohercegovačkim Hrvatima, koja bi trebalo da bude izrečena ove jeseni, Kitarovićeva kaže da ne želi da prejudicira.

Ipak, smatra da ako Hag potvrdi postojanje udruženog ratnog poduhvata u tom postupku, u tom slučaju će Haški tribunal, prema njenim rečima, izgubiti svaki kredibilitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: