Haradinaj na srpskom: Albanci uvek poštovali druge

Mandatar za sastav kosovske vlade Ramuš Haradinaj na spskom jeziku poručio je iz kosovskog parlamenta da su Albanci uvek poštovali druge narode.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.09.2017.

17:49

Haradinaj na srpskom: Albanci uvek poštovali druge
Foto: Tanjug

Dodao je da će to činiti i on kao budući premijer.

Inače, vanredna sednica kosovskog parlamenta počela je sa nešto manje od sat vremena zakašnjenja, a još se čekaju poslanici Srpske liste, njih devet, koji su danas bili u Beogradu na konsultacijama o podršci vladi Haradinaja.

U očekivanju dolaska poslanika Srpske liste, predsedavajući je dao petnaestominutnu pauzu.

Na dnevnom redu sednice je izbor nove kosovske vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna.

Sednici prisustvuju ambasador SAD-a Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, komandant KFOR-a Đovani Fungo, i drugi međunarodni zvaničnici i naravno mnogobrojne novinarske ekipe.

Srpska lista je iz Beograda najavila da će podržati izbor vlade Ramuša Haradinaja.

Očekivalo se da će vladu Haradinaja podržati 62 poslanika, jedan više od proste većine, ali je neposredno pred početak sednice svoj glas povukao član velike, tzv. Ratne koalicije PAN Zafir Beriša je na svom Fejsbuk profilu objavio da ipak neće podržati Haradinaja.

U međuvremenu, kako prenosi portal KoS Sev je preneo da je glas još jednog poslanika doveden u pitanje.

Ukoliko se to ispostavi tačnim, kosovska vlada danas ne može biti izglasana.

Prema do sada objavljenom u kabinetu Haradinaja bi trebalo da se nađu:

Prvi zamenik premijera je lider Alijanse novo Kosova Bedžet Pacoli, koji će obavljati i funkciju ministra inostranih poslova.

Zamenici premijera su i Enver Hodžaj iz Demokratska partije Kosova, jedan kandidat Srpske liste i Fatmir Ljimaj iz Incijative za Kosovo.

Ispred DPK za ministre biće predloženi Bedri Hamza za ministra finansija, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Besim Bećaj za ministra inovacija i preduzetništva, Durata Hodža za ministarku evropskih integracija, Abelard Tahiri za ministra pravosuđa i Kujtim Gaši za ministra kulture, omladine i sporta.

Iz Alijanse za budućnost Kosova za ministre su predloženi Rustem Beriša, za ministra Bezbednosnih snaga Kosova, i Palj Ljekaj za ministra infrastrukture.

Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija predložila je Fljamura Sefaja za ministra unutrašnjih poslova, Valjdrima Luku za ministra ekonomskog razvoja i Aljbenu Rešitaj za ministarku životne sredine i prostornog planiranja.

Inicijativa za Kosovo još uvek nije zvanično potvrdila ko su njeni kandidati za ministre, ali mediji javljaju da su to Bajram Hasani, za ministra trgovine i industrije, Šućuri Bitiće za resor obrazovanja, nauke i tehnologije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Srpska lista će imati jednog zamenika premijera, a za ministre su predloženi Nenad Rikalo, za resor poljopriverede, šumarstva i ruralnog razvoja, Ivan Teodosijević za ministra administriranja lokalne uprave i Dalibor Jevtić za resor za zajednice i povratak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: