Porošenko: Ne može da bude kako Putin hoće

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko traži da misija UN patrolira u celoj konfliktnoj zoni u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

On je istakao i da misija UN treba da obezbeđuje poroznu granicu Rusije sa teritorijom proruskih snaga, čime je odbacio ključne zahteve u predlogu svog ruskog kolege Vladimira Putina.

"Njena svrha ne bi trebalo da bude očuvanje ruske okupacije i legalizacija ruskog vojnog prisustva, već trajni mir", rekao je Porošenko dok je iznosio uslove Kijeva za dolazak snaga pod mandatom UN u sukobom zahvaćenu istočnu Ukrajinu u godišnjem obraćanju pred poslanicima.

Rusija je tražila u utorak od Saveta bezbednosti UN da odobri raspored blago naoružane misije da štiti međunarodne posmatrače koji nadgledaju sukob u istočnoj Ukrajini, podseća AFP.

Moskva traži da snage deluju samo duž linije fronta između vladinih snaga i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i da se proruske snage saglase s tim.

Porošenko, koji je dugo tražio da se mirovnjaci UN pošalju u region, nazvao je Putinov plan "pomalo čudnim".

Putin je nedavno ocenio da bi bilo koja odluka SAD da snabdeva oružjem Ukrajinu podstakla sukobe u istočnoj Ukrajini i možda navela proruske snage da prošire delovanje.

Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je, tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto.

"Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore", odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuče oružje Ukrajini.

Prati B92 na Viberu

Svet

Izaslanik Kine u Pjongjangu

Severna Koreja saopštila je da je specijalni izaslanik Kine, Song Tao, stigao u Pjongjang, nakon čega se sastao sa zvaničnikom Severne Koreje Čoe Rjong-heom.

Svet subota 18.11. 00:24 Komentara: 0
strana 1 od 12886 idi na stranu