"Svi se uzdaju u moć oružja... Kao pred Prvi svetski rat"

Pjongjang je saopštio da je uspešno testirao hidrogensku bombu, a prema satelitskim snimcima, detonacija je dovela do klizanja zemljišta.

Izvor: Dojèe vele

Četvrtak, 07.09.2017.

13:18

Foto: Tanjug, AP

Evo kako o svemu izveštava nemačka štampa, prenosi “Dojče vele”.

"Špigl" navodi da je Evropska unija najavila sopstvene sankcije protiv Kimove diktature.

“Svet nagađa da li će Koreja novim sankcijama i novim pregovorima biti odvraćena od daljeg nuklearnog naoružavanja. Evropska komisija se nada da će biti tako – i zato je izjavila da će podržati nacrt rezolucije o embargu na prodaju nafte komunističkoj diktaturi u Savetu bezbednosti. No, opunomoćenica EU za spoljne poslove Federika Mogerini rekla je da će ministri EU na sledećem sastanku da razgovaraju i o dodatnim sankcijama EU“, navodi "Špigl".

Oni prenose reči diplomata da bi nove sankcije trebalo da otežaju Severnoj Koreji nabavku deviza.

“Mogle bi da pogode severnokorejske gastarbajtere ili vlasnike brodova. Osim toga, razmišlja se i o tome da se novi članovi rukovodstva Severne Koreje dodaju na listu osoba koje ne smeju da uđu u Evropsku uniju, ili čiji bi imetak u EU mogao da bude zamrznut. Šef države Kim Džong Un, na primer, nije na toj listi“, ističe se u tekstu u "Špiglu".

Već je jasno ko neće da podrži sankcije Severnoj Koreji, piše minhenski dnevnik "Zidojče cajtung".

„Ruski predsednik Vladimir Putin je nove sankcije okarakterisao kao nedelotvorne i beskorisne. On je doduše osudio poslednji atomski test kao provokativan, ali je upozorio da konflikt ne treba podgrevati vojnim sredstvima (...) On ne želi da podrži ekonomske sankcije protiv režima (u Pjongjangu) i smatra da je apsurdno to što SAD protiv Rusije i Severne Koreje primenjuju isti zakon o sankcijama a potom zahtevaju da Kremlj podrži sankcije protiv Severne Koreje.“

"Zidojče cajtung" piše i da se nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Trampom zauzela za mirno rešenje konflikta.

“Portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert rekao je da je Merkelova spremna da podrži nove sankcije protiv Severne Koreje. Merkelova i Tramp su, kaže, složni u oceni da je poslednja nuklearna proba nova i neprihvatljiva eskalacija kojoj pribegava severnokorejski režim. Zajbert je dodao da međunarodna zajednica mora da pojača pritisak na taj režim i da Savet bezbednosti mora da hitno donese nove sankcije.“

Informativni portal NTV prenosi da je ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Han Tae Song posle šestog i dosad najvećeg nuklearnog testa svoje zemlje zapretio Sjedinjenim Američkim Državama novim poklon-paketom, kako je to ironično rekao.

On je i pre toga govorio da se nuklearne probe vrše u cilju samoodbrane, kao i da će ta strategija biti nastavljena “dokle god budu nastavljane i kako kaže neodgovorne provokacije i beskorisni pokušaji da se izvrši pritisak na Severnu Koreju.“

A dnevnik "Tagesšpigl" javlja da je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, uporedio trenutnu krizu sa izbijanjem Prvog svetskog rata:

“A reč je o političkom veteranu... Gutereš se poslužio i citatom Kristofera Klarka, koji u svojoj knjizi 'Mesečari' opisuje kako su se evropske sile u periodu pred Prvi svetski rat postepeno opraštale od mirnodopske politike. I ne samo to: sve više su se uzdale u moć oružja i oružanih saveza, da bi odjednom shvatile – da se nalaze u ratu. Da se ne bi otišlo tako daleko, Gutere[ je sada sam sebe predložio za posrednika u konfliktu u slučaju Severne Koreje.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: