Kolumbija: Primirje s pobunjenicima uoči papine posete

Vlada Kolumbije potpisala je primirje sa poslednjom velikom grupom pobunjenika, uoči posete pape Franje toj zemlji ove nedelje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.09.2017.

21:28

Kolumbija: Primirje s pobunjenicima uoči papine posete

Kako prenosi AP, taj mirovni sporazum predstavlja značajan korak u pregovorima o trajnom mirovnom sporazumu.

Dogovor koji je postignut u ekvadorskoj prestonici Kito, gde su od februara vođeni pregovori sa Oslobodilačkom nacionalnom armijom (ELN), stupa na snagu 1. oktobra i trajaće do 12. januara, nakon čega može da bude obnovljen uz saglasnost obe strane, navodi agencija.

Pobunjenici su se saglasili da će, prema postignutom mirovnom sporazumu, obustaviti napade na infrastrukturu, prestati da izvodi otmice i regrutuje maloletnike.

Vlada je, sa druge strane obećala da će, između ostalog, razviti program koji će omogućiti dostavu humanitarne pomoći pobunjenicima, navodi agencija.

Veruje se da ELN, koji je osnovan 1964. godine, u svojim redovima ima oko 1.500 aktivnih boraca.

Očekuje se da pomirenje bude centralna tema posete pape Franje, koji se zalagao za okončanje decenijama starog sukoba u toj zemlji, i koji dolaskom ispunjava obećanje da će doći u Kolumbiju kada se sklopi mir sa daleko jačom gerilskom grupacijom - FARK-om - što je prošle godine i postignuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: