Stručnjaci: Nakon "Harvija" stižu još veće i jače oluje

Stručnjaci upozoravaju da posle razornog uragana "Harvi", porasta nivoa mora, zagrevanja okeana i viših temperatura vazduha, dolaze još "veće i jače" oluje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

07:17

Stručnjaci: Nakon
Tanjug-AP

Eksperti su saglasni da je posledica globalnog zagrevanja porast ekstremnih količina padavina, kao i da će se trend povećanja dnevnih količina padavina nastaviti, usled porasta globalnih temperatura, prenosi pisanje agencija Frans pres portal Sputnjik.

"Oluja ’Harvi‘, koja je pogodila Hjuston, pre je oluja koja se događa jednom u hiljadu godina. Ali očekujemo da će se broj uragana znatno intenzivirati u ovom veku, kao posledica zagrevanja okeana i atmosfere", smatra profesor za atmosfersku nauku Keri Emanuel.

Zamenik direktora Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih promena Stefan Ramstorf kaže da je "logična posledica globalnog zagrevanja i globalnog povećanje ekstremnih padavina" i da su jake kiše, koje je doneo "Harvi", prouzrokovale poplavu, što je, kako ocenjuje, najveća pretnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: