Japan u panici zbog S.Koreje, hitan razgovor Abea i Trampa

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsednik Donald Tramp održali su hitan telefonski razgovor nakon što je Severna Koreja ispalila novi projektil.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.08.2017.

07:58

Japan u panici zbog S.Koreje, hitan razgovor Abea i Trampa
Tanjug-AP, arhiva

Agencija AP prenosi da je telefonski razgovor Abea i Trampa trajao 40 minuta i da su se dva lidera založila za to da se dodatno poveća pritisak na Pjongjang i da je neophodan hitan sastanak sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tramp je istakao da su SAD "100 odsto uz Japan", a Abe je naveo da su pozicije Japana i SAD po ovom pitanju identične.

"Sarađivaćemo sa Japanom, SAD i Južnom Korejom. Kontaktiraćemo i Kinu, Rusiju i međunarodnu zajednicu i izvršiti snažan pritisak na Severnu Koreju da izmeni svoju politiku", poručio je Abe.

Agencija AFP konstatuje da je najnovije lansiranje rakete predstavlja najozbiljniju provokaciju Pjongjanga poslednjih godina.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, koji podseća da je poslednji put 2009. godine projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.

Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: