Raketa S. Koreje preletela Japan, SAD: Nije pretnja po nas

Severna Koreja ispalila je raketu koja je preletela preko severnog Japana, saopštila je japanska vlada.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.08.2017.

00:12

Raketa S. Koreje preletela Japan, SAD: Nije pretnja po nas
Foto: Tanjug/AP

Rojters javlja da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Rojters, pozivajući se na tu televiziju, javlja da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, koja je preletela preko japanske teritorije oko 06.06 h po lokalnom vremenu.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod, nakon što je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela teritoriju te zemlje.

"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, preneo je Rojters. Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.

"Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Severna Koreja, preletela Japan", rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

"Komanda vazduhoplovne odbrane Severne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Severna Koreja, nije predstavljala pretnju Severnoj Americi", rekao je Mening.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Severna Koreja ispalila "neidentifikovani projektil u utorak rano ujutru iz regiona u blizini svoje prestonice Pjongjang u pravcu istoka ka moru kod svoje istočne obale".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: