Direktorat: Ljudska greška otkazala radare 10. jula

Direktorat civilnog vazuhoplovstva Srbije utvrdio je da je uzrok za delimičan otkaz sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula ljudska greška.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

15:34

Direktorat: Ljudska greška otkazala radare 10. jula
Foto: Gettyimages

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je sproveo vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja SMATSA, zbog delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula.

Do greške je došlo u toku testiranja novog sistema za obradu i prikaz radarske slike, naveo je Direktorat.

Inspektori Direktorata utvrdili su sve činjenice i preduzeli mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja ovakvih i sličnih događaja.

"Dana 10. jula. 2017. godine u 20.18 sati došlo je do delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u Centru kontrole letenja Beograd. U skladu sa utvrđenim procedurama i u koordinaciji sa Evrokontrolom, avioni više nisu usmeravani u vazdušni prostor Srbije, a avioni koji su se zatekli u tom prostoru bezbedno su sprovedeni iz vazdušnog prostora u nadležnosti SMATSA."

Takođe, "kvar je otklonjen nakon 40 minuta, a sistem je bio operativan nakon 60 minuta, nakon čega su avioni ponovo usmeravani kroz vazdušni prostor Srbije.

Inspektori Direktorata su u toku vanrednog inspekcijskog nadzora izrekli zabranu nastavka rada na testiranju novog sistema za obradu i prikaz radarske slike.

Naloženo je da SMATSA predloži korektivne mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja greške.

Postupajući po nalogu inspektora Direktorata SMATSA je dostavila predlog korektivnih mera koje garantuju potreban nivo bezbednosti.

Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva su 7.avgusta 2017.godine izvršili dodatni inspekcijski nadzor radi verifikacije primenjenih korektivnih mera.

Konstatovano je da su mere primenjene, te je prethodno izrečena zabrana ukinuta, a testiranje novog sistema za obradu i prikaz radarske slike nastavljeno.

Direktor SMATSA Radojica Rovčanin je ranije rekao Tanjugu da se takve situacije dešavaju i da je Kontrola letenja ispoštovala sve bezbednosne procedure.

"Inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom je jedan kabal umesto u test sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku. To se dešava, čovek nije imao nikakvu nameru, bio je pod stalnim nadzorom naših tehničara", objasnio je Rovčanin.

Reč je o ekspertima iz kompanije Komsoft (Comsoft), kod kojih se obučavaju zaposleni u SMATSA, dodao je Rovčanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: