Napad nožem u Briselu, napadač ubijen, "terorizam" FOTO

Jedan muškarac napao je nožem nekoliko vojnika u samom centru Brisela nakon čega su se čuli pucnji. Povređena su dva vojnika, a napadač je ubijen.

Izvor: B92

Petak, 25.08.2017.

21:38

Napad nožem u Briselu, napadač ubijen,
Foto: Tanjug/AP

Na muškarca koji je nožem napao grupu vojnika u centru Brisela je pucano i on je podlegao povredama, saopštilo je belgijsko Federalno tužilaštvo.

"Verujemo da je reč o terorističkom napadu", rekla je za AFP portparolka tužilaštva.

Incident se dogodio oko 20:15h u centru Brisela, a napadač je, prema navodima briselske RTBF televizije, prilikom napada na vojnike uzviknuo "Alahu Akbar".

Lokalni mediji javljaju da je u pitanju Somalijac u tridesetim godinama, koji ranije nije bio poznat policiji.

Belgijsko tužilaštvo je prethodno saopštilo da je 30-godišnji muškarac, za koga je navelo da belgijskim vlastima nije poznat kao osoba povezana sa terorizmom, upucan večeras u centru Brisela nakon što je dva vojnika napao nožem.

U saopštenju se precizira da su vojnici, nakon što ih je napao, pucali u napadača, koji je potom u kritičnom stanju prebačen u bolnicu, preneo je Rojters.

Tužilaštvo je navelo i da su vojnici u napadu lakše ranjeni - jedan u lice, a drugi u ruku.

Centar Brisela oko bulevara Emil Žakman gde se napad dogodio zatvoren je za saobraćaj. Na licu mesta se pored policije nalaze i predstavnici federalnog tužilaštva i gradonačelnik Brisela. Slučaj se u ovom trenutku tretira kao teroristički akt pojedinca.

Na televizijskim snimcima iz centra Brisela vidi se da je policija blokirala glavnu ulicu nedaleko od turistički atraktivnog Gran plasa.

AP je ranije večeras javio, pozivajući se na belgijski antiteroristički Krizni centar, da su vojnici "neutralisali" jednu osobu u Briselu.

Krizni centar je na Tviteru saopštio da je "situacija pod kontrolom", dok je belgijski premijer Šarl Mišel, na istoj društvenoj mreži, poručio da bezbednosne službe ostaju u pripravnosti i da pomno prati razvoj događaja.

Belgija je pod jakim merama bezbednosti otkako su u dvostrukom bombaškom napadu 22. marta 2016. ubijene 32 osobe na briselskom aerodromu i u metrou.

I u Londonu se nedugo potom dogodio napad nožem u kom su povređena dvojica policajaca. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: