Ruski nuklearni bombarder kod Koreje, Japan digao lovce

Ruski strateški bombarder opremljen za nošenje nuklearnih bombi preletio je iznad Korejskog poluostrva.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 24.08.2017.

20:29

Ruski nuklearni bombarder kod Koreje, Japan digao lovce
Foto: Thinkstock

Na poluostrvu se odvijaju vojne vežbe Južne Koreje i SAD koje su razbjesnile Pjongjang.

Rusija, koja se protivi bilo kakvoj jednostranoj akciji SAD na poluostrvu, saopštila je da je bombarder Tupolev-95MS preletio iznad Tihog okeana, Japanskog mora, Žutog mora i Istočnog kineskog mora.

Zbog preleta ruskog bombardera dignuti su japanski i južnokorejski borbeni avioni, piše “Rojters“.

Let iznad međunarodnih voda najavilo je rusko Ministarstvo obrane istog dana kad se Moskva žalila zbog održavanja južnokorejsko-američkih vojnih vežbi.

"SAD i Južna Koreja održavaju velike vojne vježbe koje ne pomažu smanjiti napetosti na Korejskom poluostrvu", rekla je portparol ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova.

"Pozivamo sve strane na maksimalan oprez. S obzirom na naoružavanje u regionu, bilo kakav ishitren potez ili nenamjeran incident mogao bi zapaliti vojni sukob", rekla je.

SAD i Južna Koreja započele su dugo planirane vojne vežbe u ponedeljak, pojačavajući time tenzije s Pekingom koji je ove vežbe nazvao "neopreznim" korakom prema početku nuklearnog sukoba.

Neki vojni stručnjaci smatraju da je preletanje ruskog bombardera iznad Korejskog poluostrva svojevrsni povratak u hladnoratovsko razdoblje.

Prema informacijama iz Moskve, bombarder su pratili lovci Sukhoi-35S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: