Vanredna sednica, sijaset pitanja - prvo o Makedoniji

Poslanici Skupštine Srbije su na početku zasedanja imali najviše pitanja u vezi s "diplomatskim ratom" s Makedonijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.08.2017.

06:58

Vanredna sednica, sijaset pitanja - prvo o Makedoniji
Tanjug, arhiva

Bilo je i pitanja ima li Saša Janković dozvolu za vožnju čamca, šta je na deviznom računu Dragana Šutanovca, a šta sa starim aferama, poput pokušaja antentata na Vučića u Jajincima, te zašto premijerka još nije razrešila ministarku građevine koja je "izazvala težak incident s Kinezima".

U seriji o Makedoniji najpre je Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije - Nova Srbija pitao šta je navelo Ministarstvo spoljnih poslova i državni vrh da povuku drastičan i, kako je rekao, neuobičajeni potez kakav je povlačenje osoblja ambasade.

Poslanik DS Balša Božović pitao je premijerku i predsednika Srbije da li će poslanici biti upoznati sa ozbiljnim obaveštajnim delovanjem Makedonije protiv interesa Srbije i šta se to problematično dogodilo pa smo morali da opozovemo osoblje i ambasadorku.

Božović je pitao i da li "diplomatski rat" s Makedonijom zapravo služi da se pažnja javnosti skrene sa brojnih problema u državi.

Navodeći da sadašnjoj vlasti u Srbiji predavanja o spoljnoj politici i diplomatiji drže lideri nekadašnjeg DOS, koji su, kako tvrdi, upropastili zemlju, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović pitao je šta su oni koji su vodili Srbiju od 2008. do 2012. uradili kada je veliki broj zemalja u svetu 2008. priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

On je vladu, ministarstvo spoljnih poslova, BIA, VBA i VOA pitao kakva je bila uloga lidera DOS, poput Zorana Živkovića, u razbijanju SFRJ, državne zajednice SCG, i šta su uradili marta 2004. kada su Albanci na KiM izvršili pokolj nad Srbima i spalili desetine srpskih crkava i manastira.

Martinović je pitao i ko je naredio da se u Beogradu 2008. ubije Ranko Panić i da se zapale džamije.

Predsednika Nove stranke Zorana Živkovića interesovalo je kako napreduje fabrika čipova u Pančevu najavljena pre 3,5 godine, šta je sa aferom Asomakum i pokušajem antentata na Vučića u Jajincima.

Povodom zahteva DS i DjB da o dešavanjima u Makedonij raspravlja Odbor za kontrolu službi bezbednosti, predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala ih je da taj predlog pošalju u skladu sa Poslovnikom.

Nekoliko poslanika pitalo je i šta će država učiniti da zaštiti radnike Goše koji štrajkuju mesecima, a Martinović je podsetio da je Gošu prodala DS, na koju je uputio i radnike te fabrike.

Poslanik Narodnje seljačke stranke Marijan Rističević pitao je Agenciju za borbu protiv korupcije kako je moguće da predsednik DS Dragan Šutanovac ima na računima 300.000 evra i kolekciju satova procenjenu na nekoliko stotina hiljada evra, te šta će agencija konačno ozbiljno preduzeti protiv Šutanovca, al ii protiv lidera DjB Saše Radulovića koji sa povezanim licima ima na bankarskim računima više stotina hiljada evra.

Rističevića je interesovalo i ima li predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković dozvolu za vožnju čamaca i jahti.

Sednica je počela minutom ćutanja zbog smrti poslanika PUPS Miroljuba Stankovića, a nakon poslaničkih pitanja ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obrazložio je izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"Bilo bi dobro da nam službe kažu o čemu se u stvari radi"

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić smatra da bi vlast sama trebalo da zatraži zasedanje skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kako bi i narodnim poslanicima i građanima bila data mogućnost da saznaju o čemu se zapravo radi u slučaju Srbije i Makedonije.

Građani i ja kao narodni poslanik nemamo nikakvu ideju o tome šta se to u stvari dogodilo", rekla je Rašković Ivićeva novinarima u Skupštini.

"Bilo bi dobro da nam službe kažu o čemu se u stvari radi, da se spreči bilo kakva priča o izdaji, biznisu, prikrivanju, prodavanju roga za sveću, generisanju vanrednih stanja...”, rekla je ona.

Kako je dodala, po gradu, po Skupštini, po Srbiji provlače se glasine da se tu radi o tome “da su tu neke biznis varijante u pitanju, ali i da ona konkretno ne zna, te da je sve “rekla - kazala”, ali se njoj, kaže, čini da je reč o političkoj nezrelosti srpskog establišmenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: