Upozorenje za EU: Teroristi začas s Balkana stižu do vas

Bivši načelnik Generalštaba Armije Češke upozorio da EU ne posvećuje pažnju Zapadnom Balkanu i tako dozvoljavaju da se u tom regionu teroristi odmore.

Izvor: Beta

Sreda, 23.08.2017.

09:30

Upozorenje za EU: Teroristi začas s Balkana stižu do vas
Screenshot Youtube

"Mi se bavimo potpuno drugim delom Evrope, znači Zapadnom i Srednjom Evropom, a na Balkan smo, otkako su utihnuli ratovi devedesetih godina, prestali da obraćamo pažnju, posebno na bezbednost", rekao je Jirži Šedivi češkim medijima.

"Problem Balkana je to što stvara bezbednu sredinu u kojoj mogu da se etabliraju terorističke ćelije, mogu tamo da se pripremaju, mogu da imaju svoje logističke centre i pozadinu koji im omogućavaju da se pripremaju i istovremeno odmaraju od komplikovanih operacija u Zapadnoj Evropi", kazao je Šedivi.

Češki general podsetio je da nemačke i austrijske obaveštajne službe upozoravaju tokom poslednje godine da se Balkan izrazito radikalizuje, a da problem stvara i to što su balkanski muslimani cilj raznih islamskih režima sa Bliskog istoka.

"U vreme kada je češki kontingent bio u Bosni i Hercegovini rođenim očima smo videli kako se deli humanitarna pomoć. U selima u Bosni i Hercegovini uništenim bombardovanjem nisu se prvo renovirale kuće, popravljala infrastruktura, već su prvo obnovili džamije", kazao je general, koji je i sam veteran iz bosanske misije češke armije.

General Šedivi ocenio je da današnje vlasti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu nisu dovoljno efikasne da izađu na kraj s fenomenom islamističke radikalizacije koji se vuče još od ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih.

"Da li su vlasti u tim zemljama kadre da izađu s tim na kraj? Ne mislim da to direktno podržavaju ali shvatimo jednostavno da je tamo efikasnost organizacija vlade relativno mala. Tipičan primer je Bosna i Hercegovina, gde na teritoriji države imaju tri strane - srpska, bošnjačka i hrvatska, koje do današnjeg dana nisu našle zajednički jezik. Kosovo se neprestano muči sa ekonomskim problemima, ima ogromnu nezaposlenost. To sve je plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi", rekao je Šedivi.

General je upozorio da je upravo za Češku bitno da posveti Balkanu pažnju, zato što će se islamski teroristi, kada Zapad drastično pooštri mere bezbednosti, okrenuti drugim zemljama, Srednjoj Evropi, gde napada nije bilo i gde mere bezbednosti nisu toliko pooštrene, a Balkan je svega nekoliko sati kolima od čeških granica.

"Jednostavno moramo da znamo šta se dešava u te dve zemlje. U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i eventualno Makedoniji. Tome moramo da posvetimo jednaku pažnju kao problemu terorizma u Zapadnoj Evropi", kazao je bivši načelnik Generalštaba češke vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: