Đurić: Tahiri da prestane da "mantra"

Edita Tahiri bi trebalo da se konstruktivno uključi u dijalog o srpsko-albanskim odnosima i da prestane da "mantra" o priznavanju Kosova, kaže Marko Đurić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.08.2017.

11:54

Đurić: Tahiri da prestane da
Foto Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Povodom navoda odlazeće ministarke za dijalog da sumnja u ozbiljnost inicijative predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o Kosovu, Đurić je naveo da je Tahiri, koju je EU u više navrata morala da obuzdava zbog širenja dezinformacija o sadržaju i ishodima razgovora u Briselu, poslednja osoba koja može nekoga da optužuje za laž.

Takođe, navodi Đurić u pisanoj izjavi, apsurdno je i da Tahiri, kao neko ko važi za jednog od najtvrdokornijih i najekstremnijih političara u Prištini, bilo koga stigmatizuje kao šovinistu, jer ako danas u regionu postoji država čiji politički kurs nije zasnovan na šovinističkim idejama, onda je to Srbija.

Upravo je, kaže, zbog neobuzdanog i nepristojnog ponašanja, kakvo pokazuje i u poslednjim istupima u javnosti, Tahiri bilo rečeno da napusti sastanak u Briselu, kako ne bi kvarila konstruktivnu atmosferu u dijalogu.

"Umesto da tvrdoglavo insistira na stvaranju nepoverenja i straha kod svojih sunarodnika, gospođa Tahiri bi trebalo da se, ako zaista želi dobro svome narodu, konstruktivno uključi u dijalog o budućnosti regiona i srpsko-albanskim odnosima, ali i da prestane da mantra o neophodnosti da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, jer se to nikada neće dogoditi", poručio je Đurić.

Odlazeća kosovska ministaka za tehnički dijalog Edita Tahiri optužila je ranije danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da laže kada kaže da joj je jednom prilikom u Briselu naložio da napusti prostoriju, te da nije hteo da nastavi dijalog dok ona to ne učini. Tahiri je, naime, za prištinsku Kohu rekla da je "Srbija poznata po svojoj politici laži".

"Laži Srbije su politička doktrina koja daje inspiraciju srpskom nacionalizmu. Znamo da je laganje politika Srbije", rekla je ona za Kohu.

Predsednik Vučić kazao je sinoć da nema smisla komentarisati to što je Tahirijeva rekla o njegovoj inicijativi za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. "Ja bih rekao nešto drugo, što je mnogo važnije. Prosto izgubi svaki smisao ako udjete u neku vrstu komentarisanja njenih izjava. Jedanput sam joj rekao u Briselu, na pregovorima - 'ajde izadji napolje sad i morala je da izadje napolje, jer nisam hteo da nastavim razgovore. Prosto, ponekad nema smisla da slušate i odgovarate. Dakle, bolje da ćutim i ništa ne kažem", ispričao je predsednik Vučić gostujući na RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: