Sve brojnije žene koje trpe psihičko maltretiranje

Samo u julu prijavljeno je više od 3000 slučajeva porodičnog nasilja.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

18:32

Sve brojnije žene koje trpe psihičko maltretiranje
Foto: Thinkstock

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja žrtve se sve češće odlučuju da prijave nasilnike. Ipak, sve su brojnije žene koje trpe i psihičko maltretiranje.

Modrice, podlivi, šamari, i svako drugo narušavanje fizičkog integriteta nešto je što kao društvo više nismo spremni da tolerišemo. Ipak, bol ne mora da bude samo fizički. Vređanje, poniženje, uskraćivanje razvoja ličnosti, sve su to oblici psihičkog nasilja.

"Psihičko nasilje je strategija nasilnika, pošto se na taj način slama otpor žrtve. Žrtva počinje da sagledava sebe i život kroz oči nasilnika. S druge strane oni koji treba da procesuiraju nasilje su često nesenzibilisani da prepoznaju psihičko nasilje i same žrtve ne prepoznaju psihičko nasilje", objapnjava psihoterapeutkinja Biljana Slavković.

Posledice psihičkog nasilja izuzetno su traumatične, a čak svaka druga žena doživela je ovakav vid nasilja u Srbiji. Stručnjaci kažu da ugrožava život žrtve na mnogo nivoa i oporavak je težak.

"Ono što je zanimljivo je da psihičko nasilje je poseban oblik nasilja, može da se ne dešava u okviru fizičkog i seksualnog nasilja. 50 odsto žena je doživelo psihičko nasilje u Srbiji, prema različitim istraživanjima. ima dugoročne posledice", dodaje Slavkovićeva.

Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji Srbija uskoro treba da dobije, kao jednu od najvažnijih stavki ima prevenciju nasilja. Zakon prepoznaje sve oblike nasilja i ekonomsko i psihološko i fizičko, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

"Ovaj zakon prepoznaje prevenciju kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, baviće se i propisaće šta je sve potrebno uraditi kako bismo nasilje nad ženama i decom i porodično nasilje smanjili. Ovaj zakon se posebno bavi ekonomskim osnaživanjem žena", navela je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Samo u julu prijavljen je 3141 slučaj nasilja i izrađeno 706 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama, podaci su Republičkog javnog tužilaštva. Novi zakon predviđa uspostavljanje nacionalnog SOS telefona, sigurne kuće i prihvatilišta, psihološko savetovanje, pomoć žrtvama seksualnog nasilja, kao i prevenciju nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: