EK očekuje da SRB i MKD sporna pitanja rešavaju mirno

Evropska komisija pozvala je Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno reše sporna pitanja posle povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

10:29

EK očekuje da SRB i MKD sporna pitanja rešavaju mirno
Getty images

Portparol Evropske komisije rekao je za BIRN da je diplomatski incident "bilateralno pitanje dve zemlje koje Evropska unija pažljivo prati".

"Očekujemo da obe strane iskažu uzdržanost, i to pitanje rešavaju mirno, u duhu dobrosusednih odnosa", navela je Komisija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ambasadorka i službenici ambasade Srbije u Makedoniji pozvani u Beograd zbog informacije o "veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije".

Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveli su da je u slučaj umešan i strani faktor, ali nisu izneli nikakve detalje.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je juče da makedonska vlada nije sprovodila obaveštajne aktivnosti prema srpskim institucijama i zvaničnicima, niti da će to činiti.

Kako je saopštio predsednik Srbije, on će danas o ovom slučaju razgovarati s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: