Novi ambasador Rusije na crnim spiskovima EU i Kanade

Novi ambasador Rusije Anatolij Antonov ima bogatu i dugu diplomatsku karijeru, iskustvo u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

16:29

Novi ambasador Rusije na crnim spiskovima EU i Kanade
Foto: Gettyimages

Ali novi ambasador ima i ime na crnim spiskovima EU i Kanade.

Imenovan je u složenom trenutku u odnosima između dve zemlje te ga u SAD čeka teška misija.

U istom danu dve vesti - od srede do 1. septembra ambasada SAD u Rusiji neće izdavati vize ruskim građanima a posle toga intervju za vizu samo u Moskvi i novi ruski ambasador u Vašingtonu je Anatolij Antonov - čovek snažnih stavova, težak pregovarač i kritičar Zapada. I dok je prva odgovor na ruski odgovor o skraćenju diplomata i na američke sankcije, drugo, Antonov za ambasadora, pripremano je dugo i rešeno, prema navodima ruskih medija, još kada se mislilo da će pobediti Hilari Klinton.

“Ta spirala konfrontacije u kojoj se vučemo sa SAD-om to je ono što je najopasnije. Sada je bio red na Rusiju da odgovori, a još nije dobijen odgovor Amerike, a on će najverovatnije biti zatvaranje ruskog konzulta, a onda će Rusija da odgovori zatvaranjem konzulata. Mi smo dve nuklearne supersile a može da ispadne da ostanemo na kraju bez mogućnosti za politički dijalog”, naveo je spoljnopolitički urednik Komersanta Maksim Jusin.

Novi ruski ambasador nije na američkom crnom spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju, već na spiskovima Evropske unije i Kanade zbog ruske uloge u ratu u Ukrajini.

“Nema baš puno diplomata koji bi mogli da budu poslati na tako odgovorno mesto. On ima svoje pluseve, minus je što je na crnom spisku, ali to je tuđi crni spisak i ja sam siguran da se o tome razgvoraralo po liniji dva ministarstva spoljnih poslova. Zadatak mu je da produži dijalog tamo gde postoji saradnja i gde je obostrana korist, a tamo gde dijaloga nema, ja milim da nikakavi abmasador ne bi mogao da stvori čudo”, dodao je on.

Karijera je Antonova vodila od ministarstva spoljnih poslova do ministarstva odbrane i potom nazad u diplomatiju. Funkciju savetnika ministra odbrane obavljao je u vreme velikih geopolitičkih promena i događaja - aneksije Krima, rata u Ukrajini, početka ruske intervencije u Siriji.

U ovom trenutku rešava se pitanje diplomatske vize, pišu ruski mediji. On bi na dužnost trebalo da stupi 1. septembra. SAD su agreman na njegovu kandidaturu dale još u julu. Poslednju reč ima Tramp, koji od novog ruskog ambasadora treba da prihvati akreditive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: