Han: Neprihvatljivo mešanje Turske

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je nepihvatljivo mešanje Turske u predizborne kampanje u drugim zemljama.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

12:01

Han: Neprihvatljivo mešanje Turske
Foto: Tanjug, arhiva

On je time reagovao na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da turska dijaspora u Nemačkoj ne glasa za nemačku kancelarku Angelu Merkel, njenu CDU, ali i SPD i Zelene, tvrdeći da su te stranke protiv Turske.

Han je, u intervjuu nemačkom „Zidojče cajtung“, zatražio od članica EU da razmotre „strateške posledice“.

"Samo sleganje ramenima dugoročno nije politička strategija“, istakao je on.

Pristupni pregovori sa Ankarom, kako smatra su, nakon odluke zemalja članice EU od decembra da se ne otvaraju dalja poglavlja, ionako „de fakto“ zamrznuti.

Događaji proteklih nedelja potvrđuju, prema njegovim rečima, da su ova odluka, kao i jasne reči Turskoj bile osnovane i ispravne.

I dalja otpuštanja i hapšenja bez pravne osnove u Turskoj pokazuju da rukovodstvo u Ankari očigledno nije voljno da promeni svoj kurs koji je sve dalje udaljava od Evrope, poručio je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: