Grk stiže u Skoplje – čija je mapa "velike Makedonije"?

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov poručio je da se Makedonija raduje poseti šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa, najavljenoj za 31. avgust.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.08.2017.

20:52

Grk stiže u Skoplje – čija je mapa
screenshot

On je istakao da neće dopustiti ispade poput nedavnog u Torontu, gde je makedonski konzul držao govor ispred mape "velike Makedonije".

"U narednih nekoliko dana blisko ćemo sarađivati u vezi sa agendom i merama izgradnje poverenja", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare u Skoplju, prenosi MIA.

Vlasti u Atini oštro su kritikovale događaj u Torontu, a makedonska agencija je juče javila, pozivajući se na grčki portal Njuz 24/7 (News 24/7), da Ministarstvo spoljnih poslova Grčke razmatra da li Kocijas treba da poseti Makedoniju posle, kako se navodi, najnovije "provokacije makedonskih zvaničnika u vezi s mapom 'velike Makedonije'".

Dimitrov je danas rekao da događaj u Torontu nije organizovao makedonski konzulat u tom kanadskom gradu, naglasivši da prizor mape koja obuhvata i teritoriju Grčke, a koja je bila u pozadini konzula, nije politika Ministarstva spoljnih poslova, niti vlade Makedonije.

"Kao ministar spoljnih poslova, neću dozvoliti 'ispade' koji krše Ustav Republike Makedonije u vezi sa međunarodnim sporazumima koje je Makedonija potpisala u okviru našeg pravnog poretka, i oni će biti poštovani", rekao je Dimitrov, dodavši da je u interesu Makedonije da se pridržava Privremenog sporazuma iz 1995.

On je naveo i da je taj slučaj pod istragom, a da je generalni konzul pozvan u Skoplje na konsultacije.

"To nije naša politika i nikako nam ne ide na ruku. Mi želimo da se pridržimo NATO, što znači da će sutra Grčka možda biti naša saveznica, i Makedonija bi trebalo da bude saveznica s Grčkom", rekao je šef makedonske diplomatije.

Kako je zaključio, budućnost Makedonije i interes njenih građana isuviše su važni da bi neko pravio greške kao što je ona u Torontu.

Grčki ministar Kocijas je obećao na ranijem sastanku s kolegom Dimitrovim u Atini, da će krajem avgusta posetiti Skoplje, ali je grčki portal naveo da se ta odluka sada preispituje nakon, kako je navedeno, "najnovijeg napada na Grčku na skupu u Torontu kojem su prisustvovali zvaničnici vlade iz Skoplja".

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je potvrdu Kocijasove namere da poseti Makedoniju 31. avgusta, a konačan odgovor iz Atine još nije stigao, naveo je portal 24/7.

Atina je, kako se podseća, 16. avgusta optužila makedonsku vladu za kršenje privremenog sporazuma iz 1995. godine nakon što se makedonski konzul Jovica Palačevski obratio na manifestaciji u Torontu "govoreći ispred pozadine na kojoj su bili iredentistički simboli i mape".

Atina je tada podsetila da nova makedonska vlada želi nov početak u odnosima sa Grčkom, ali je istakla da, uprkos promeni rukovodstva, "izgleda da iredentizam nastavlja da bude dominantna državna ideologija i svakodnevna politička praksa u Makedoniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: