Imam – vođa terorista, glavni cij rušenje "Sagrade"

Imam, hodža džamije u mestu Ripol, Abdelbaki Es Sati bio je "ideolog" i vođa islamskih terorista koji su počinili krvave atentate u Barseloni i Kambrilsu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

16:41

Imam – vođa terorista, glavni cij rušenje
Foto: Tanjug/AP

On je ubijen u obračunu sa policijom.

Glavni cilj niza planiranih novih, a srećom osujećenih atentata eksplozivom i bocama s gasom je bila čuvena katedrala Sagrada familia u Barseloni.

To je trebalo da bude znamenje udara fanatika tzv. Islamske države, s kojima je bio u dosluhu imam Es Sati, na hrišćanstvo i evropsku civilizaciju i ostvarivanje sulude zamisli o vraćanju posle pet vekova muslimanske države El Andalus u Španiju… kao dela šireg plana o izazivanju verskog rata između muslimana i "nevernika" širom Evrope.

Španski istražni organi i analitičari koji su došli do ovakvih saznanja podvlače da je grupa terorista tajno šest meseci pripremala više užasnih napada na ljude i mesta po Kataloniji.

Na području Barselone naime živi oko 500 hiljada doseljenika iz muslimanskih zemalja uglavnom sa severa Afrike, među kojima je uvreženo uporište jake islamske salafističke struje koja zagovara uvođenje islamskog zakona šarije i nasilno rušenje svakog drugačijeg društvenog uređenja.

Neki listovi tvrde da iza ćelije ubica 15 turista i šetača na barselonskom šetalištu La Rambla ipak stoji šira mreža u okolnim evropskim zemljama i ukazuju da je Es Sati boravio u muslimanskim predgrađima Brisela i u Francuskoj.

U Evropskoj komisiji i zemljama Evropske unije su atentati islamskih terorista u Španiji, a odmah potom i u Finskoj i danas i u Marseju, u Francuskoj, izazvali najdublje gnušanje, ali neke zajedničke mere i akcije EU zasad nije bilo.

Ipak evropski komesar za unutrašnje poslove i imigraciju Dimitris Avramopulos je s vidnim uzbuđenjem izjavio da se u EU "mora prestati s nacionalnim egoizmima, jer će bitka protiv terorizma trajati godinama i vlade EU moraju početi da istinski sarađuju u razmeni informacija ako želimo da zajamčimo bezbednost naših građana".

"Ne može se ćutati pred činjenicom da uskogrudosti zemalja članica EU ne popuštaju, a kao što to ponavljamo posle svakog napada, veća saradnja među prestonicama se nameće ako želimo da povratimo bezbednost", upozorio je Avramopulos.

Evropski komesar dodaje da "jedino delotvorna razmena informacija između vlada EU može biti ključni činilac u bitki protiv terorizma” i naglašava je nužno stvoriti "Bezbednosnu uniju".

Hodža Es Sati, koji je odležao tri godine u zatvoru zbog šverca hašiša, a bio je uhapšen i pod sumnjom da je bio povezan s atentatima islamskih terorista 2003-e i 2004-e u Španiji, u džamiji u Ripolu, gradiću stotinak kilometara severno od Barselone, uspeo je da okupi i ispere mozgove grupi mladića iz doseljeničkih muslimanskih sredina.

On ih je u velikoj tajnosti organizovao u ćeliju ubica čija su se planirana zlodela izjalovila kad je očigledno zbog neveštog rukovanja eksplodiralo skladište 120 boca butana i veoma razornog esploziva TAPT, koji su teroristi Islamske države i Al-kaida nazvali "Sotonina majka".

Šef katalonske policije Đozep Ljuis Trapero je izjavio da su "mozak ubilačkih atentata" i njegovi pomagači pre svega hteli da pobiju što više ljudi i sruše "evropska" i hrišćanska znamenja.

Mediji i analitičari u Španiji postavljaju pitanje kako je moguće bilo da imam ekstremista uspe da ispere mozak i zadoji desetak momaka iz Ripola takvih ubilačkim zamislima i spremnošću da u ime vere pobiju nevine ljude i ruše i razaraju.

I na videlo iznose pogubna saznanja da je iz Španije među mudžahedine u Siriju i Irak otišlo 160 muslimana, a od juna 2013-e do polovine prošle godine zbog islamskog ekstremizma uhapšenih lica su 45 odsto njih bili španski državljani, a 41 odsto Marokanci.

Navedeno je i saznanje američkog pisca Džona Apdajka koji je u romanu "Terorista" nastojao da rasvetli šta je to nagnalo hiljade muslimanskih mladića da postanu bezočne ubice i žele da umru.

Apdajk navodi da njegova ličnost u romanu Ahmed jednostavno objašnjava da mu je "učitelj u džamiji rekao da su svi nevernici naši neprijatelji" i da je "Prorok upozorio da će doći dan kad će svi koji ne veruju biti uništeni".

I "posle života koji ga je stalno držao gurnutog u strani, on je sad na tački kad može prevazići osetljivu granicu koja ga odvodi do položaja u kojem je on središte”, kaže Apdajk, uz opasku da "ga to brani od svakog drugačijeg argumenta i nagomilana mržnja vodi u ubistvo. Ali ništa-nema nikakvog smisla u njegovom zadatku, već samo uništenje".

Španski pisac i mislilac Havijer Serkas smatra da se "desilo ono što smo očekivali- u ratu smo, ali tu nije dovoljna vojska".

I, kako podvlači, "islamski teroristi su spremni da umru i tu je na delu bitka ideala, misli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: