Anatolij Antonov novi ruski ambasador u SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je dosadašnjeg zamenika ministra spoljnih poslova, Anatolija Antonova, za novog ambasadora u SAD.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.08.2017.

14:26

Anatolij Antonov novi ruski ambasador u SAD
Foto: Thinkstock

On će doći na tu poziciju umesto Sergeja Kisljaka koji je do sada bio na toj dužnosti, saopštio je Kremlj.

Kisljak je više od devet godina bio na dužnosti ruskog izaslanika u Vašingtonu, navodi Rojters.

Antonov (62) je od decembra 2016. obavljao dužnost zamenika ministra spoljnih poslova Rusije, a ranije je bio zamenik ministra odbrane.

Antonov, rođen 1955, diplomirao je na moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose 1978. godine. Od 2004. do 2011. bio je na čelu odseka za bezbednost i razoružanje ruskog Ministarstva spoljnih poslova, dok je od 2011. do 2016. bio na dužnosti zamenika ministra odbrane.

AFP podseća da su odnosi između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pali do nivoa iz perioda posle hladnog rata, a usled optužbi za mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, na čijem se uradu našao i Kisljak, zbog sastanaka s visokim članovima tima američkog predsednika Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje.

AP navodi da je Kisljak, čiji je mandat istekao u julu, imao "istaknutu ulogu u polemici u vezi sa mogućom umešanošću Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016.", dok Antonova opisuje kao "tvrdokornog" u pogledu SAD.

Trampov prvi savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo je ostavku nakon što je lagao u vezi sa kontaktima koje je imao sa Kisljakom, a javni tužilac Džef Sešons povukao se iz istrage o mogućem mešanju Rusije u izbore nakon navoda da nije prijavio da se sastajao s Kisljakom, dodaje američka agencija.

Na vest o imenovanju Antonova na dužnost ruskog ambasadora u Vašingtonu reagovao je i britanski "Telegraf", koji odluku o njegovom postavljanju ocenjuje kao "provokativan potez" jer je, kako tvrdi, Antonov pod sankcijama evropskih saveznika SAD zbog umešanosti u "podržavanje raspoređivanja ruskih trupa u Ukrajini" dok je bio zamenik ministra odbrane.

Londonski list zaključuje da će, "za razliku od odlazećeg ambasadora Sergeja Kisljaka, genijalnog i milozvučnog nuklearnog naučnika koji je više voleo intimne večera od javnih pojavljivanja, borbeni Antonov, kako se očekuje, zaoštriti rusku diplomatiju u prestonici SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: