"Potezi Dačića koje diktira Vučić su pucanj u nogu Srbiji"

DS je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopšti koji su pravi razlozi za povlačenje osoblja iz ambasade Srbije u Skoplju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

21:42

Takođe, ocenjeno je da je time Srbija sebi "pucala u nogu".

Funkcioner DS Aleksandar Crkvenjakov je izjavio i da "Dačićevi radikalni potezi koje diktira Vučić nisu način da se vodi spoljna politika" dodavši da ti potezi "ne donose nikakve pozitivne efekte, već samo štetu po sve građane" Srbije.

"Oni predstavljaju "pucanj u nogu", jer je ova odluka zapravo predstava za domaću javnost sa štetnim posledicama za Srbiju", naveo je u saopštenju Crkvenjakov, koji je predsednik odbora DS za spoljnu politiku.

Kakav god da je problem sa susednom državom - morate ga rešavati a osnovna funkcija diplomatije je da i u složenim slučajevima posluži kao kanal komunikacije dve države, naveo je Crkvenjakov.

"Ako povučete diplomatsko osoblje i zatvorite taj kanal, to je neodgovorno - sami sebi "pucate u nogu" i lišavate se sredstva za rešavanje konflikta", rekao je on.

Zapitao je i kako, onda, Vlada Srbiji misli da "predstavi i raspravi problem" koji, za javnost, kako je naveo još uvek ima tajanstvenu dimenziju?".

"Mobilnim telefonom? Ili, uobičajeno, preko tabloida koji će se koliko sutra pojaviti na kioscima sejući desetine spekulacija i uzburkavajući emocije građana?", naveo je Crkvenjakov.

Ukazao je u saopštenju i da je "poseban problem misterija oko uzroka i povoda za donošenje radikalnog poteza"

"Pozivamo Vučića da saopšti koji je pravi razlog za ovakvu odluku. Ova odluka podseća na skorašnju odluku o povlačenju ambasadora iz Francuske, koju je vlast brže bolje opovrgla, a javnost zaboravila", naveo je on.

Prema njegovim rečima, jedini cilj ovakvih odluka je da se, demonstracijom, pokaže domaćoj javnosti da vlast nešto radi i da nije nemoćna.

Smatra i da umesto toga vlast zapravo pokazuje da je "ranjena" i besna.

"Šta, pri tome, osećaju hiljade građana Srbije koji u ovom trenutku borave, ili prolaze, kroz Makedoniju? Da li neko u Vladi misli o njihovoj potrebi da se, pri tome, osećaju i diplomatski zaštićeni? ", zapitao je Crkvenjakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: