Dačić: U makedonsku ofanzivu umešan i strani faktor

Ivica Dačić izjavio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni jer ima dokaza za ofanzivno delovanje prema Srbiji uz prisustvo stranog faktora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

13:32

Dačić: U makedonsku ofanzivu umešan i strani faktor
Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u izjavi za Tanjug naveo da će država Srbija preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji i istovremeno preispitati našu osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji.

"Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu", kazao je Dačić za Tanjug.

On je objasnio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni, jer je nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofanzivno delovanje prema Republici Srbiji, u čemu je, kako kaže, svakako prisutan i strani faktor. "Mi ćemo preduzeti mere da se pripremo za rad u jednom takvom okruženju", istakao je ministar, ali i naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom.

Dodao je da je o ovoj temi jutros već razgovarao sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, kako dodaje, juče obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije o povlačenju celokupnog osoblja Ambasade Republike Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd.

"Mi nedvosmisljeno želimo dobre odnose sa Makedonijom. Želimo da gradimo dobre odnose, zato što smo susedi, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša obaveza je da zaštitimo naše ineterese, i u skladu sa tim ćemo primenjivati osnovne diplomatske principe u medjunarodnim odnosima, odnosno princip reciprociteta u svim oblastima", ističe Dačić.

Podsetimo, makedonska Televizija Telma objavila je sinoć da je osoblje Ambasade Srbije u Skoplju povučeno i da su pre toga tražili pojačano obezbeđenje. Potom je iz Makedonije saopšteno da sečeka zvanično objašnjenje iz Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da je osoblje povučeno nakon konsultacija s ministrom spoljnih poslova Srbije i predsednikom Srbije i da nije reč o maloj stvari, a Vučić je nakon toga izjavio takođe da postoje dokazi o ofanzivnom delovanju protiv Srbije.

Međutim, niko od zvaničnika Srbije nije objasnio šta znači ofanzivno delovanje protiv Srbije, niti ko ga sprovodi, kao ni ko je "strani faktor" koji se umešao u celu priču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: