Španci uslišili molbe: "Uslovno oslobođen" uhapšeni pisac

Španija je odobrila uslovno oslobađanje nemačko-turskog pisca Dogana Akhanlija (60) koji je uhapšen u toj zemlji po poternici Turske, gde se nalazio na odmoru.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.08.2017.

13:28

Španci uslišili molbe:
Thinkstock

Akhanli, koji je u velikoj meri kritikovao stanje ljudskih prava u Turskoj, bio je uhapšen na zahtev turskih vlasti u gradu Granadi.

"Vredela je bitka", rekao je Akhanlijev advokat Ilijas Ujar i naveo da je Akhanli pušten iz pritvora pod uslovom da ostane u Madridu.

Pisac Dogan Akhanli rođen je i odrastao u Turskoj, ali ima samo nemačko državljanstvo.

Kako je njegov advokat Ilijas Ujar objavio na Fejsbuku, lokalni policajci su navodno prilikom rutinske kontrole ličnih dokumenta konstatovali da se Akhalni nalazi na crvenoj listi Interpola.

U Nemačku je došao 1991. godine, nakon što je nekoliko godina proveo u zatvoru tokom vojne vladavine u Turskoj, prenosi Dojče vele.

Prilikom ulaska u Tursku 2010. godine on je uhapšen - zbog oružane pljačke na jednu menjačnicu u Istanbulu od pre 21 godinu u kojoj je vlasnik menjačnice ubijen

Nakon četiri meseca, Akhanli je pušten iz pritvora, i 2011. zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi, ali ta oslobađajuća presuda je poništena 2013. i protiv autora je izdat međunarodni nalog za hapšenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: