Španska zastava "zalutala" na minut ćutanja u Barseloni

Više desetina hiljada građana Barselone okupilo se u petak u centru grada na minutu ćutanja za poginule u napadu, a manji problem ispao je zbog zastave Španije.

Izvor: B92

Subota, 19.08.2017.

08:33

Španska zastava
Foto: Tanjug, AP

“Gardijan“ navodi da je jedna žena tokom odavanja počasti poginulima u terorističkom napadu mahala španskom zastavom zbog čega su joj pojedini građani rekli je skloni.

Kako se navodi, građani su naveli da napadi u Barseloni ne bi trebalo da budu “politizovani“ i da “nacionalna zastava nije dobrodošla na skupu“.

Geri Fišer (57) iz Londona koji je bio na minutu ćutanja kaže da je na skupu ipak bilo nekoliko nacionalnih zastava.

“Posle minuta ćutanja svi su počeli da tapšu. Vikali su ’ne plašimo se’. Žena je mahala španskom zastavom, ali su joj potom viknuli da je skloni. Uznemirila se i spustila zastavu. Rekli su da nije trenutak za nacionalizam“, ističe Fišer koji je u Barseloni na odmoru.

“Posle toga svi su u tišini prošetali La Ramblom. Bilo je veoma dirljivo. Svi su bili veoma mirni i dostojanstveni. Sve se vratilo u normalu. Bio sam u nekim barovima sinoć i bilo je dosta ljudi, na plaži isto, neki su čak igrali odbojku“, dodaje on.

Fotografije sa minuta ćutanja u Barseloni možete pogledati - OVDE.

Tokom terorističkog napada na La Rambli kada je kombi uleteo među građane ubijeno je 14 ljudi, a ranjeno više od 100.

Novi referedum o otcepeljnju Katalonije od Španije biće održan 1. oktobra.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. godine je separatistička koalicija koja je obećala da će taj region dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koja secesionističke inicijative u Kataloniji smatra protivustavnim.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je ranije da neće dozvoliti održavanje referenduma i pozvao katalonske vlasti da imaju "malo mere i zdravog razuma", preneo je Frans pres.

"Katalonsko društvo mora biti zaštićeno od radikalnog i rušilačkog projekta koji im se silom nameće. Neće biti referenduma 1. oktobra, to je protivustavno i protivzakonito", rekao je Rahoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: