"Prošlo vreme zagađivača, biće kažnjavanja"

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da životna sredina nema cenu i da je prošlo vreme u kome će su se zagadjivači tolerisali.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.08.2017.

09:18

Foto: Tanjug

Postoji poseban program kako će inspekcija nastupati u toj prilici, rekao je ministar za RTS i dodao da to neće biti samo prinuda i strogo primenjivanje svih sankcija mogućih po zakonima, već će se puno okrenuti i obrazovanju svih subjekata koji će biti kontrolisani.

Najavio je i da će do kraja godine jedna delegacija iz SAD doći u Srbiju kada će se razgovarati o konkretnim projektima za ulaganje.

Trivan je, za RTS rekao da su tokom njegove nedavne posete SAD već započeti razgovori sa zainteresovanim kompanijama na temu investiranja u zaštitu voda, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, remedijacije zemljišta.

Najpre će, kaže, zainteresovani investitori iz SAD do kraja godine doći u Beograd, odnosno Srbiju, biće gosti nekoliko dana i onda će biti prilike da se konkretno priča o tome.

"Pokazaћemo im zakonski milje u kom mogu da deluju, upoznati sa firmama i lokalnim samoupravam. Formiranje ministarstva već počinje da daje rezultate", napominje Trivan.

Trivan objašnjava da Srbija u narednih 10 godina mora da uloži oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine kroz različite projekte, te da je naša zemlja u razvoju, a svakako je otvorena za investicije.

"Pri svemu ovome kada su ove investicije u pitanju garant realizacije ovih poslova zapravo će biti država. Sigurnost ulaganja praktično je stoprocentna imajući u vidu da Srbija pruža na drugoj strani u trgovačkoj ekonomskom smislu gotovo najbolje uslove, ili najbolje u regionu, bez ikakve dileme", rekao je Trivan.

"Investitorima ce se to isplatiti, a mi ćemo voditi računa o kvalitetu tehnologija. Najbolja svetska tehnologija će nam biti dostupna", istakao je ministar.

Ministar napominje da novac nije presudan za zašštitu žživotne sredine.

"Danas je mnogo lakše raditi oblasti zaštite životne sredine, ljudi to bolje razumeju. U svakom vrtiću se priča o životnoj sredini bez ikakvog nametanja", naveo je Trivan.

Pored obrazovanja i kažnjavanja, Trivan smatra da veliki uticaj na zaštitu životne sredine imaju i država, nevladin sektor, gradjani, mediji koji sve to snažno podržavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: