"Brisel pao na ispitu samoodbrane, a BG neka nastavi tako"

Ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter smatra da Srbija treba da nastavi politiku u balansiranju između puta ka EU i nacionalnog suvereniteta.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.08.2017.

07:28

Ilustracija: Thinkstock

"Što znači da Beograd, po pitanju postupanja u vezi sa migrantskom situacijom, u najvećoj mogućoj meri treba da se konsultuje sa Briselom i državama članicama EU, ali treba da uzme u obzir svoje interese i bezbednost svojih građana", istakao je mađarski ambasador u razgovoru za Politiku.

Podovom nesuglasica koje Budimpešta ima s Briselom u vezi s pitanjem migranata, ambasador naglašava da se jasno vidi da je EU u tom pogledu već godinama bespomoćna.

"Brisel je pao na ispitu iz samoodbrane. Jaku EU mogau da čine samo jake države članice, tako da bi bilo glupo Briselu prepustiti još više pravnih ovlašćenja država članica, naročito kad se može videti da one daju korisne odgovore na istorijske izazove", ocenjuje Pinter.

Na konstataciju da je Mađarska preduzela najozbiljnije mere u EU za zaustavljanje migranata izgradivši čvrstu ogradu, što je ponegde naišlo i na osude, ambasador ističe da se u Mađarsku može ući samo ako se poštuju zakoni, čime Budimpešta ne krši međunarodna pravila, nego ih poštuje.

"Zbog nesposobnosti Brisela, na Mađarsku je pala odgovornost odbrane svojih i spoljnih granica EU. Naša država je ovaj zadatak uspešno obavila i obavljaće ga i u budućnosti", smatra ambasador.

Povodom pravnog nadozora nad Mađarskom zbog toga što ne želi da primi migrante, kaže da je stav njegove zemlje veoma jasan i da je rešenje ponudila još 2015.

"Sada shvatamo da sve više lidera članica EU prihvata našu ponudu. Siguran sam da ćemo relativno brzo naći rešenje, jer je već sasvim jasno da su ilegalne migracije veoma opasna stvar", ističe on.

Kako objašnjava, Mađarska je ponudila rešenje u tri tačke - prvo, obezbediti veću pažnju spoljnim granicama EU, zatim obezbediti podršku zemljama iz kojih migranti dolaze i, treće, obezbediti punktove na granicama EU jer, kako navodi, tu treba kontrolisati migracije, a ne u EU.

On se osvrnuo i na akcije Džordža Sorosa, za čiju mrežu kaže da neprekidno napada Mađarsku i putem raznih kanala podržava nastanjivanje migranata u Evropi što je, po Pinterovom mišljenju, loša politika.

"Posle pompeznog prijema Džordža Sorosa u Briselu, na interesantan način su sve evropske institucije nastavile pritisak na Mađarsku i centralnoevropske države da primaju ilegalne migrante. Sorosov plan je, međutim, suprotan interesima Mađarske", kaže ambasador.

Zato je potpuno svejedno kakav pritisak žele da vrše na Mađarsku, kakve će izveštaje prihvatiti Evropski parlament, jer mađarska vlada uzima u obzir isključivo bezbednost Mađarske i njenih građana, zaključuje Pinter, koji istovremeno naglašava da je njegova zemlja članica EU i da će tako i ostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: