Koha: DSK ne prihvata Pacolijev ultimatum

Rukovodstvo DSK odbacilo je ultimatum Bedžeta Pacolija iz Alijanse za novo Kosovo o sporazumu sa pokretom Samoopredeljenje, piše “Koha“.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.08.2017.

11:39

Koha: DSK ne prihvata Pacolijev ultimatum

Pacoli je koalicionom partneru pre desetak dana poručio da ukoliko ne dođe do saradnje sa ostalim stranakama, on će se sa svoja četiri poslanika okrenuti koaliciji PAN, koju čine Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa.

"Ako je neko odlučio da ide, put mu je otvoren", rekao je poslanik DSK Ljumir Abidžiku, nakon sednice rukovodstva te stranke, dodajući da DSK ne prihvata i ne deluje pod logikom ultimatuma.

Abidžiku je podsetio da je predizborna koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, nastupila sa platformom protiv saradnje sa Demokratskom partijom, i taj svoj stav DSK će i dalje negovati.

U DSK-u su uvereni da tzv. Ratna koalicija "PAN" ni 24. avgusta neće imati većinu da izabere Kadrija Veselija za predsednika skupštine, prenosi RTS.

Kosovska skupština još nije konstituisana. Čeka se na izbor predsednika. Kandidata za to mesto može da predloži jedino "PAN" koalicija koja ima 39 poslanika u kosovskoj skupštini.

Toj koaliciji treba 61 glas za izbor predsednika parlamenta i nove kosovske vlade.

Uz podršku Srpske liste, poslanika manjina i četiri predstavnika stranke Bedžeta Pacolija imala bi dovoljno za formiranje centralnih kosovskih institucija.

"Zeri" je u četvrtak objavio da Velika, tzv. Ratna koalicija PAN, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, tvrdi da je dogovorila podršku Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, koju će ozvaničiti posle 10-dnevnog ultimatuma koji je on dao DSK i Samoopređeljenju da postignu dogovor o deblokadi institucija.

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski Zeri piše da se dogovor Haradinaja i Pacolija očekuje do kraja sedmice ili početkom naredne.

Pacoli je prošle sedmice dao rok od 10 dana čelniku DSK Isi Mustafi I Aljbinu Kurtiju iz Samoopredeljenja da se dogovore o formiranju vlade ili će u protivnom napustiti koaliciju DSK i Alternative, sa kojima je njegova stranka nastupila na vanrednim parlamentarnim izborima, 11. juna.

Pacoli, koji važi za najbogatijeg Albanca, prošle sedmice se u svojoj rezidenciji sastao sa Haradinajem, ali detalji tog razgovora nisu saopšteni javnosti.

Mediji spekulišu da je Pacoli za "prelet" u veliku koaliciju tražio mesto ministra spojnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: