Sputnjik: Sarajevo gura BiH u NATO – okupacijom Srpske

Cilj je da NATO, knjiženjem vojnih objekata na BiH, zauzme važne tačke u Republici Srpskoj, pa i u samoj Banjaluci, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Petak, 18.08.2017.

13:28

Sputnjik: Sarajevo gura BiH u NATO – okupacijom Srpske
Thinkstock

Dodaje se i da je namera da se na taj način srpski narod na silu gurne u naručje Severnoatlantske alijanse.

Odluka Apelacionog veća Ustavnog suda BiH konačna je i na nju više niko nema pravo žalbe — vojni objekat Veliki Žep u Han Pijesku mora se uknjižiti na ime BiH, umesto kao što je do sada bilo, na ime Republike Srpske.

Knjiženje perspektivne vojne imovine, one vojne imovine koja je potrebna za funkcionisanje Oružanih snaga BiH (neperspektivna vojna imovina već je uknjižena na entitete), poslednji je korak koji se zahteva za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

Iz Federacije BiH, kao i od funkcionera centralnih vlasti u Sarajevu dolaze pozitivne reakcije na takvu odluku.

Tako predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da odluka Ustavnog suda predstavlja važan korak ka kredibilnoj realizaciji uslova iz Talina i konačnoj aktivaciji MAP-a za članstvo BiH u NATO-u, kao sinonimu savremenih standarda, političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.

Slično misli i Amer Jerlagić, predsednik Stranke za BiH. Prema njegovim rečima, na bazi tog presedana moguće je da se sva vojna imovina uknjiži na ime OS BiH, odnosno na BiH, čime se otvara put te države prema članstvu u NATO-u.

Banjalučki analitičar Anđelko Kozomara pita se šta ima „perspektivno“ u objektu Veliki Žep, u koji vojnička noga nije kročila od 1995. godine? Kome je potrebno oko 11.500 kvadratnih metara zapuštenih objekata? Prema Kozomarinim rečima, cilj je sasvim drugačiji. Ono što nisu uspeli ni 22 godine posle rata, da obore Republiku Srpsku na kolena, bošnjački lideri sada pokušavaju putem sile i podrške NATO-a, kaže Kozomara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: