Teror u Barseloni: Dvojica uhapšena, potraga za vozačem

U grupu pešaka u centru Barselone u četvrtak po podne je uleteo kombi, posle čega su svetski mediji javili da su dva naoružana muškarca upala u jedan restoran.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

17:19

Teror u Barseloni: Dvojica uhapšena, potraga za vozačem
Tanjug/AP/El Mundo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Katalonije je saopštilo da je 13 osoba stradalo, a da je stotinu povređeno u napadu, kao i da su uhapšene dve osobe.

Navedeno je i da se strahuje da bi broj mrtvih mogao da bude i veći, jer ima osoba koje su u kritičnom stanju.

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u Barseloni.

Podaci o žrtvama su bili oprečni, pojedini mediji tvrde, citirajući policijske izvore, da ima 13 žrtava, kao i da je veliki broj osoba povređen. To je kasnije i potvrđeno iz policije, kao i da je uhapšena jedna osoba, te da nije bilo talačke krize u restoranu.

Dris Oukabir je identifikovan kao osoba koja je iznajmila kombi koji je korišćen u terorističkom napadu u Barseloni.

On se nedugo zatim predao u Đironi i rekao policajcima da mu je brat ukrao dokumenta koja su pronađena u kombiju.

Katalonska policija je napad u Barseloni povezala sa eksplozijom koja se dogodila u kući u Alkanaru, stotinak kilometara udaljenom od katalonske prestonice. Jedna osoba je takođe uhapšena u Barseloni, pod sumnjom da ima veze sa terorističkim napadom koji se dogodio u četvrtak, prenose svetski mediji.

Potom su se ponovo oglasili lokalni mediji, tvrdnjom da je drugi osumnjičeni napadač ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Usledilo je i saopštenje policije u kom je navedeno da je još jedna osoba uhapšena, kao i da je u mestu Vik pronađeno vozilo za koje se sumnja da je takođe korišćeno u napadu.

Policija je potom saopštila da su zaista uhapšene dve osobe, ali i da niko od njih nije vozač kombija smrti.

Katalonska policija je potvrdila medijske navode da je jedno vozilo povredilo dvojicu policajaca u Barseloni, da je jedna osoba tom prilikom ubijena i da se radi o “osumnjičenom“.

Ipak, usledila je ispravka da taj slučaj nema veze sa terorističkim napadom.

Mediji tvrde i da se kod pijace La Bokerija čula pucnjava.

Policija je izdala naređenje da se zatvore sve ulice oko ulice La Rambla kao i stanice metroa.

Španski list Pais i TV Espanja javili su da je najmanje 13 osoba poginulo, a brojni mediji javljaju da ima mnogo povređenih.

Policija je ogradila široku ulicu i zatvorila prodavnice. Ljudi su pozvani da ne prilaze tom području da ne bi smetali hitnim službama. Iznad lokacije se nalazi i helikopter.

La Rambla, ulica sa prodavnicama koja ide kroz centar Barselone, jedna je od glavnih gradskih turističkih destinacija. Pešaci se kreću širokim trotoarom na sredini ulice, a kola idu sa obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: