"Neće biti rata na Korejskom poluostrvu, sprečiću ga"

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je da neće biti rata na Korejskom poluostrvu uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa severnog suseda.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

07:12

Foto: Tanjug/AP

"Svi Južnokorejci su teško radili na obnovi zemlje u ruševinama posle Korejskog rata. Po svaku cenu ću sprečiti rat", rekao je Mun novinarima povodom 100 dana od dolaska na vlast.

Severna Koreja je zapretila da će ispaliti rakete u blizini američkog ostrva Guam u Pacifiku. Pjongjang je potom naveo da trenutno "pravi pauzu" u primeni tog plana.

Ta zemlja je reagovala na izjave američkog predsednika Donalda Trampa koji je obećao "vatru i bes" ako se nastava pretnje na račun SAD. Ta ratna retorika između Severne Koreje i SAD izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice, posebno Južne Koreje.

Mun je ponovio da je Vašington garant bezbednosti Južne Koreje, ali je dodao i da niko ne može da donese odluku o nekoj vojnoj akciji bez odobrenja Seula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: