Ivanović: Ogromna konfuzija u Prištini, rešenje je "Kipar"

Predsednik GI SDP Oliver Ivanović veruje da je montiran proces koji se protiv njega vodi u Osnovnom sudu u Kosovskog Mitrovici pod optužbama za ratne zločine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.08.2017.

21:07

Ivanović: Ogromna konfuzija u Prištini, rešenje je

On je istakao i da očekuje oslobađanje.

"Nijednog trenutka to nije bila dilema za mene, to je apsolutno jedini motiv jer sa događajem o kome se govori nemam baš nikakve veze. Za taj dogadaj i sve elemente tog događaja sam čuo tek na sudu. To se događa u južnom delu Mitrovice u koji mi nismo išli nikako. Srbi su u ratno vreme jednostavno gledali da se ne izlažu previše", rekao je Ivanović za portal Pink.rs.

On očekuje da bude oslobođen od optužbi na novom suđenju koje je u aprilu naložio Apelacioni sud, ukinuvši prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet i po godina zatvora.

"Ako je po pravdi i zakonu, ja bi trebalo da budem potpuno oslobođen. Ako nemam nikakve veze sa tim, onda je prirodno da budem potpuno oslobođen. Mene terete na osnovu izjave koja je u međuvremenu značajno izmenjena u bitnim elementima, elementima koji su prvobitno bili razlog za osudu. Ovo je sedma verzija koju svedok (Isa Mustafa) daje", napomenuo je Ivanović.

Upitan da li je cilj svih aktivnosti koje Priština sprovodi unošenje destabilizacije u redove srpskog naroda, Ivanović kaže da je Priština potpuno zbunjena.

"Ogromna konfuzija vlada tamo, dva meseca nakon izbora nisu ni blizu da sastave vladu, nisu izabrali ni predsednika skupštine što bi trebao da bude najlakši posao", reka je Ivanović, napominjući da postoje ozbiljne suprotnosti između partija u Prištini, te da su njima srpski predstavnici važni samo u smislu na koju će stranu, ne bi li dobili tu neophodnu većinu.

On je istakao da je "kiparski model", za rešenje problema Kosova, jedini model koji je moguće primeniti, jer je u dosadašnjoj praksi Evropske unije postoji takav slučaj.

"To je jedini model koji nas ne tera da priznamo nezavisnost Kosova. Ostali predlozi, uključujući i onaj koji je izneo ministar Dačić podrazumevaju eksplicitno priznanje nezavisnosti dela teritorije južno od Ibra. Odvajanje dela Kosova ne može proći bez ustupaka, ili će tražiti Preševo, Bujanovac ili priznanje nezavisnosti", naveo je lider GI SDP.

Prema njegovim rečima, "kiparski model" podrazumeva da se Srbija primi u Evropsku uniju sa nerešenim pitanjem Kosova, a da se za Kosovo uzme tretman iz Rezolucije 12 44, što podrazumeva međunarodnu upravu sve dok Albanci ne budu spremni da sa Vladom Srbije u određenom trenutku pokrenu pitanje kakav je konačni status Kosova.

"Status koji sada imaju je nešto što samo njima odgovara i nikome više", naglasio je Ivanović.

On smatra da dijalog sa Albancima trenutno nije realan, jer kako kaže, Albanci misle da su nezavisni i neće ulaziti u nikakve dijaloge ako im to ne kaže neko kao što su SAD i EU.

"SAD ih tretira kao svoje pulene i neće da izvrši pritisak na njih da izgube nešto što smatraju da imaju. SAD su nezainteresovane za Balkan, strateški smo im nevažni, nemamo zlata, dijamanata, uranijuma, sem onog osiromašenog koji su nam oni poslali. Bićemo interesantni tek kada problem sazri kao kiparski i kada strane shvate koliko gube", naveo je Ivanović.

On je podsetio da je 23 od 28 država EU priznalo nezavisnost Kosova, što kako je naveo, govori da u EU nema saglasnost o kosovskom pitanju.

"Zato oni ne mogu da izvrše pritisak. Mekalistar može u privatnom razgovoru Vučiću da kaže svašta, možda on predstavlja većinski stav EU, ali u EU se ipak odlučuje konsenzusom", naveo je Ivanović.

Upitan o navodima da su iz koalicije PAN (Velika, ratna koalicija) uspeli da se dogovore o formiranju vlade sa strankom Bedžeta Pacolija, Ivanović kaže da njegove informacije kažu da "to nije tako sigurno".

"Ramuš Haradinaj je uzeo je tri poslanika sa liste Pacolija, ima tri poslanika sa liste Teute Rugova, a i tu je sada veliki znak pitanja. E sad od tih poslanika oni koji pređu na izvršne funkcije moraju podneti ostavku, a po mojim informacijama iza Pacolija će doći čovek iz LDK. Vladati sa 61 poslanikom je dosta teško, zato mislim da potencijalna vlada ne bi dugo ni opstala i mislim da će se kriza nastaviti", naveo je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: