"Potez Vučića prekretnica u odnosu prema tražiocima azila"

Info Park, centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbeglica pozdravlja inicijativu Predsednika Aleksandra Vučića da ponudi državljanstvo porodici Nuri.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

11:41

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Info Park očekuje da će ovaj događaj biti prekretnica u politici Srbije prema tražiocima azila.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo videti mnogo veći broj obrađenih i pozitivno rešenih azilnih zahteva u odnosu na dosadašnji period kada je u ovoj godini, do današnjeg dana, nažalost odobren samo jedan", saopšteno je.

Info park podseća da je upravo poseta tadašnjeg Predsednika Vlade Aleksandra Vučića izbeglicama u parku kod Hotela Bristol u leto 2015. godine odredila pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi.

"Upravo zato se nadamo da će ovaj novi gest Predsednika države jednako snažno uticati na suštinsko unapređenje azilne procedure i povećati broj tražilaca azila kojima će konačno i biti odobrena zaštita u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Stevan Tatalović, analitičar Info Parka kaže da je “azilna procedura u Srbiji do sada bila spora i restriktivna, rezultirajući u malom broju odobrenih azilnih zahteva i velikom broju prekinutih, odbijenih ili odbačenih slučajeva. U 2016. godini, Srbija je na podneta 574 zahteva odobrila 16 azila, dok je situacija u 2017. još sumornija. Do jula 2017, predato je 158 zahteva a do sada je odobren samo jedan azil. Za to vreme, neke susedne zemlje, uprkos oštrim merama zaštite granica pokazale su veću efikasnost u azilnim procedurama. Madjarska, čije su azilne politike često predmet međunarodne kritike, u ovoj godini je do sada dodelila čak 528 pozitivnih odgovora na 1814 zahteva za azil ili supsidijarnu zaštitu”, rekao je Tatalović.

Pred Srbijom je usvajanje novog Zakona o azilu i Zakona o strancima koji su već nekoliko godina u pripremi. Ova promena je nužna da bi Srbija mogla da modernizuje i unapredi zakonodavstvo i tretman azilanata koji žele da ostanu u Srbiji i da ga dovede na nivo evropskih standarda.

Info Park, pozdravljajući potez Predsednika Srbije, očekuje da će on poslužiti kao simbolički uvod u promenu odnosa države prema tražiocima azila, bolje informisanje migranata i izbeglica o pravima i obavezama kao i azilnim procedurama, brži i efikasniji odgovor na realne zahteve za zaštitom i konačno fokus na aktivnosti koje podstiču njihovu istinsku integraciju u srpsko društvo. Kao organizacija koja je postigla neke od najboljih rezultata među akterima civilnog društva kada su u pitanju obrazovanje i osnaživanje izbeglica, rado ćemo staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje državi u ovom procesu.

Vreme je da sadašnja politika međusobnog konsenzusa izbeglica i države kada je u pitanju odsustvo interesa za trajniji ostanak u Srbiji zauvek ostane iza nas. Sigurni smo da u kampovima u Srbiji u kojima trenutno boravi 4,413 osoba, ima još jako puno slučajeva kao što su mali Farhad i njegova porodica, koji zaslužuju jednak tretman, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Vučić ponudio porodici Nuri državljanstvo Srbije FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: