"Roditeljima da se omogući da odaberu staratelje dece"

Novinarka Tamara Skroza pokrenula je inicijativu “Naše dete – naša odluka“ za izmenu Porodičnog zakona.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

12:26

Foto: Gettyimages

Izmenama zakona roditeljima bi se omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije.

Prema aktuelnom zakonu, ovo nije moguće, pa je odluka o deci roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu – prepuštena centrima za socijalni rad.

“Iako ova deca u velikom broju slučajeva u svom okruženju imaju ljude koji su im bliski i koji bi pristali da o njima vode računa, ona najčešće završavaju u hraniteljskim porodicama ili čak domovima za decu bez roditeljskog staranja“, navela je Skroza.

“Smatramo da je roditeljima i deci time uskraćeno pravo da donose racionalne odluke o sopstvenoj budućnosti, kao i da se dodatno ugrožava dobrobit dece koja su i inače pogođena smrću u porodici“, dodala je ona.

Kaže i da se ovo odnosi kako na maloletnu decu, tako i na punoletne osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi, a čiji roditelji do sada nisu imali mogućnost da donesu odluku o najadekvatnijem staratelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: